Ishrana Zdravlje

Zbog autosabotaže ne možete da smršate!

Mnogi ljudi koji imaju problema sa viškom kilograma ne uspijevaju da smršaju, jer ni mukotrpna dijeta i izgladnjivanje ne daju željene rezultate.

Najčešće je u pitanju autosabotaža koja se javlja iz nekoliko razloga…

NISTE ČVRSTO ODLUČILI DA SMRŠATE
Možda zvuči čudno, ali odluka da se ide na dijetu nije isto što i odluka da smršate. Naime, dijeta je privremeni režim ishrane koji poslije nekoliko sedmica prestaje i sve se vraća na staro. Za uspješno skidanje viška kilograma potrebno je promijeniti filozofiju života i ishrane.

NISTE SPREMNI ZA POSEBAN REŽIM ISHRANE
Do jučer ste uživali u jagnjetini i raznim kaloričnim specijalitetima, a odjednom ste odlučili da se odreknete svega i pređete na rižu, čaj i dvopek? Da li možete da zamislite kakav je to šok za organizam? Nutricionisti i endokrinolozi savetuju da postepeno pripremite organizam za drugačiji režim ishrane tako što ćete preći na plansku i balansiranu ishranu. Kada ste mnogo gladni, prije obroka, pojedite bananu ili veću porciju salate od povrća sa svježim začinima i maslinovim uljem. To će da spriječi da se prejedete od glavnog jela, koje je najčešće kalorično.

ZABORAVITE NA FRAZU “SAMO DANAS”
To je često adut onih koji traže izgovor da prekinu dijetu. Rođendan, slava, porodični ručak ili stresni dan na poslu ne bi trebalo da budu izgovor da prekinete sa posebnim režimom ishrane i prejedete se svega što ste se lišavali danima ili nedeljama.

ODLAZITE NA SPAVANJE PRAZNOG ŽELUCA
Preskakanje večere je velika greška jer glad može da poremeti san i izazove neželjeno gojenje.

POTPUNO STE SE ODREKLI SLATKIŠA
Umjereno unošenje slatkiša ne samo da ne remeti dijetu, već i podstiče mršavljenje, pokazala su mnoga istraživanja. S vremena na vrijeme, nekoliko puta sedmično, poslije ručka nagradite sebe suhim voćem i crnom čokoladom jer na taj način tijelo brže vari šećere i ostale materije koje podstiču gojenje, piše Smedia

Informer.ba