Vijesti iz medicine Zdravlje

Zbog čega se može javiti pretjerana maljavost?

Dlakavost je uvijek predstavljala pravu noćnu moru za žene, a procijenjuje se da svaka deseta pripadnica ljepšeg pola pati od preterane maljavosti po licu i tijelu.

Po rečima endokrinologa Rine Davison, glavni uzrok dlakavosti ponekad mogu biti rasa ili genetika, pa to nije uvijek medicinski problem.

Osobe porijeklom iz južne Azije i Mediterana uglavnom imaju više dlaka od onih sa sjevera. Ali, moguće je da potičete iz ‘dlakave’ porodice bez obzira na geografsko porijeklo‘ kaže dr.Davison. Evo još nekoliko uzroka za povećanu maljavost:

Kolači i keks
Pretjeranu dlakavost može izazvati konzumiranje velike količine slatkiša, rafinisanih ugljenih hidrata, na primjer onih u kolačima i keksu. Ova hrana ispušta energiju naglo i brzo, i uzrokuje neravnotežu insulina pa taj hormon postaje manje djelotvoran pri snižavanju šećera u krvi. Zato je tijelo prinuđeno da izlučuje dodatne količine insulina, a problem nastaje jer povišene količine tog hormona podstiču faktor rasta, jajnici proizvode previše ‘muškog‘ hormona testosterona, a to dovodi do dlakavosti.

Policistični jajnici
Policistični jajnici predstavljaju glavni uzrok pretjerane dlakavosti kod žena. Kad su jajnici prekriveni malim cistama, jajašca se ne ispuštaju na vrijeme ili uopšte ne izlaze, a menstruacije su neredovne ili izostaju. Jedan od glavnih simptoma je povećani nivo muških hormona, što potiče dlakavost. Hormonalni disbalans prouzrokuje rast dlaka na bradi, iznad gornje usne, na zaliscima, grudima i unutrašnjoj strani bedara, jer su to dijelovi tijela koji su osjetljiviji na testosteron.

Ekcem
Kožne bolest, kao što su ekcem ili psorijaza, podstiču rast dlaka jer su posledica upalnih procesa, zbog čega dolazi do većeg priliva krvi u ova područja.

Testosteronski gel
Muškarac koji koristi testosteron u gelu da bi povećao nivo hormona, može to sa svoje kože da  prenese na ženu i podstakne rast dlaka i kod nje, posebno na licu. Osim ovog gela, slične poslijedice mogu imati i proizvodi sa testosteronom za povećanje seksualne želje, proizvodi protiv ćelavosti ili neke tablete protiv visokog pritiska.

Anoreksija
Iz za sada još uvek nepoznatih razloga, osobe koje pate od anoreksije takođe su suočene sa povećanom maljavošću. Njihovo tijelo prekrivaju specifične, sitne dlake, ali je interesantno da zato imaju problem sa sušenjem i opadanjem kose.

Steroidi
Kada se takozvani korikosteroidi, koji liječe astmu i reumatoidni artritis, koriste duže od šest mjeseci, mogu dovesti do gojenja, crvenila i podbulosti lica i pretjerane dlakavosti po tijelu. Razlog za to je što ovi steroidi sadrže sintetičku verziju hormona kortizola, koji se poslije mjesecim skuplja u organizmu.

Menopauza
Razne promjene u organizmu dolaze upravo u ovom periodu, kada opada proizvodnja estrogena pa testosteron može da postane dominantniji. Žene tada postaju osjetljivije na probleme sa kojima se inače suočavaju muškarci, kao što su ćelavost, dlakavo lice i akne.

 

Srbijanet/Informer.ba