Vijesti iz medicine Zdravlje

Zbog prijateljstva se možemo ozbiljno razboljeti

Iako je čovjek socijalno biće sve više naučnih studija pokazuje da bi se umjesto zbližavanja s drugim ljudima trebali distancirati od društva, odnosno povući u osamu i živjeti poput vukova samotnjaka jer nam prijateljstva, vjerovali ili ne, škode.

Nedavno istraživanje naučnika sa Univerziteta Virginia Tech pokazalo je da bivanje u društvu zaglupljuje ljude, pogotovo žene, a nova studija potvrđuje da trebamo raskinuti sva prijateljstva, doduše ona loša, jer nas mogu koštati zdravlja.

Naime, naučnici sa Univerziteta Kalifornija (UCLA) tvrde da negativne socijalne interakcije mogu dovesti do češćih upalnih procesa u tijelo što, s druge strane, može uzrokovati cijeli niz opakih bolesti, od karcinoma do srčanih tegoba i visokog krvnog pritiska.

Naučnici su do svog zaključka došli tako što su promatrali stvaranje dva proteina koji izazivaju upale kod 122 zdrava volontera koji su prolazi kroz stresne trenutke. Stručnjaci su uočili da osobe koje su doživjele negativne socijalne interakcije tokom istraživanja imaju povišenu koncentraciju “loših” proteina koji su poznati da izazivaju visoki krvni pritisak, razne srčane bolesti i karcinome te depresiju.

Sličan skok u upalnim proteinima zabilježen je kod volontera koji su rješavali testove za izazivanje stresa, a potom su morali održati javni govor.

Naučnici smatraju da je takva reakcija tijela na negativne prijatelje dio evolucijskog mehanizma za preživljavanje, piše Metroportal.

 

Informer.ba