Vijesti iz medicine Zdravlje

Zbog umjetne oplodnje rizik od raka jajnika veći je za dva puta

Žene koje u umjetnoj oplodnji koriste lijekove koji stimuliraju jajnike i potiču proizvodnju jajašaca, imaju povećani rizik od graničnih tumora i karcinoma jajnika.

Žene koje prolaze kroz umjetnu oplodnju imaju dva puta veći rizik od zloćudnih izraslina na jajnicima, kao što su rak ili granični tumori, u odnosu na poluplodne žene koje se nisu upustile u umjetnu oplodnju, otkriva 15-godišnja studija Centra za istraživanje raka u Amsterdamu provedena na 25 000 žena.

Kod grupe žena koje su prošle umjetnu oplodnju uočena je 61 zloćudna izraslina na jajnicima, od kojih su 31 granični tumori, a 30 invazivni rak. Kod graničnih tumora postoje abnormalne stanice koje mogu postati kancerogene, ali to se rijetko događa.

Žene koje imaju problema sa začećem ili nikad nisu bile trudne, imaju veću vjerojatnost od raka jajnika nego one koje su bile trudne ” tvrdi za Reuters voditeljica istraživanja Flora van Leeuwen.

Broj oboljelih žena povećao se s pet na sedam od hiljadu, tako da te rezultate treba uzeti s oprezom, ističe Peter Braudeu s Kings Collegea u Londonu.

Dugogodišnja istraživanja pokazuju da je rizik od raka jajnika zbog umjetne oplodnje nizak, ali to nas ne sprječava da i dalje istražujemo i pratimo zdravlje pacijentica, napominje Richard Kennedy iz  Međunarodne federacije za plodnosti.

 

24sata.hr/Informer.ba