Tradicionalna medicina Zdravlje

Žene koje umjereno vježbaju su najsrećnije

Američki naučnici donose odlične vesti za sve one kojima naporno vežbanje (a ruku na srce, takvih nas je mnogo) predstavlja pravu gnjavažu.

Naime, istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Pen Stejt u Pensilvaniji pokazalo je kako umereno vežbanje ostavlja mnogo bolje psihološko dejstvo na nas nego što je to slučaj s onim rigoroznim.

Istraživači su testirali 255 žena u dobu od 40 do 60 godina i zaključili kako su one žene čiji režim vježbanja nije bio previše naporan bile bolje raspoložene, imale više energije i što je najvažnije, samopouzdanja.

Nimalo začuđujuće, iste žene su pokazale i veći pad “loših” osjećanja, poput tuge i uznemirenosti.

Vježbanje je dobra stvar za naše tijelo, ali ono umjereno ostaviće bolji efekt na našu psihu nego preterano intenzivno vježbanje, posebno ukoliko inače niste previše fizički aktivni ili ukoliko imate višak kilograma“, rekla je vođa studije Steriani Elavski.

Ove rezultate treba shvatiti kao dokaz da vježbanjem stvarno možemo da postignemo dobrobit za duh i tijelo bez da se pritom pretjerano izmorimo“, zaključuje Elavski.

Naučnici se nadaju kako će ova saznanja pomoći stručnjacima za fitnes i ljekarima u osmišljavanju kvalitetnih programa vježbanja u budućnosti, pišeMetro.

 

Informer.ba