Vijesti iz medicine Zdravlje

Znaci za uzbunu u trudnoći

Da bi izbjegli dileme naučite koje tegobe u trudnoći zahtjevaju hitan odlazak ljekaru.

Krvarenje
Kravarenje je znak za uzbunu u bilo kom trimestru. Ako krvarite obilno, imate bolove u stomaku i osjećate menstrualne grčeve moguće je da je trudnoća vanmaterična. Osim toga krvarenje može da bude simptom pobačaja ili znak nepravilnosti posteljice. Jedno je sigurno krvarenje je uvijek alaram za uzbunu.

Učestalo povraćanje
Mučnina i povraćenje su sastavni dio trudnoće kod nekih žena. Međutim, ako se događaju suviše često trudnica bi mogla da dehidrira i tako naškodi pravilnom razvoju bebe. U slučaju ovakvih mučnina trebalo bi da se obratite ljekaru.

Beba je sve mirnija
Neke bebe su aktivnije, ali sigurno znate u koje vrijeme i koliko često se vaša beba obično pomjera. Ako primjetite da su bebini pokreti sve rjeđi moguće je da ne dobija dovoljno kiseonika. Kako da provjerite? Popijte nešto hladno ili jedite, a onda lezite na leđa i čekajte da osjetite bebino mrdanje. Ako se beba ne pomjera posjetite svog ginekologa.

Kontrakcije
Kontrakcije na početku trećeg trimestra mogu biti znak prijevremenog porođaja. Međutim, ono što zbunjuje buduće mame su i lažne kontarakcije koje se pojavljuju u ovom periodu. Lažne kontrakcije ćete prepoznati jer su nepredvidive, ne povećava im se intezitet i ne pojavljuju se u pravilnim razmacima. Obično prestaju poslije sat vremena. Ako niste sigurni javite se ljekaru.

Preklampsija
Uporne i jake glavobolje, bol u stomaku, poremećaji vida i oticanje za vrijeme trećeg tromesečja mogu da budu simptomi preklampsije. To je ozbiljno stanje koje može da bude fatalno. Poremećaj karakterišu visok krvni pritisak i višak proteina u urinu.

 

Smedia/Informer.ba