Izdvojeno Tekstovi Udarno Zanimljivosti

Znate li koliko ste dosada novaca potrošili na cigarete?

Osim što su štetne, cigarete su gotovo svakim danom sve skuplje. Donosimo vam uvid u troškove prosječnog pušača.

Pušenje je štetno! Pušenje ubija! Zvuči poznato? To su riječi koje svaki roditelj upućuje svojem djetetu na pragu puberteta, a u novije vrijeme to su i upozorenja koja se nalaze na svakoj kutiji cigareta.

S financijske strane, cigarete predstavljaju značajan trošak svakog pušača. Računica je jednostavna. Cijena kutije cigareta kreće se od 2 KM na više, s tim da je prosječna cijena oko 3 KM. Pušač koji dnevno popuši jednu kutiju cigareta minimalno potroši 1.3818KM dok je prosječni trošak nešto viši i iznosi 1.825 KM.  Svaki pušač zna da to nije uvijek samo cigareta, već i kafa pa se tako trošak značajno povećava.

Financijsko i zdravstveno uništavanje

Zamislite sada osobu koja je počela pušiti s 20 godina i da je tek sa 60 godina konačno odlučila prestati pušiti. Uz uvjet da se cijena cigareta ne mijenja, u tom pušačkom stažu u dim je bespovratno otišlo 73.000KM (!) ili približno 36.000 eura. Kada je riječ o supružnicima pušačima to je nevjerojatnih 72.000 eura, zapravo stan od 40 kvadrata. I to je iznos bez kamata.

Bez obzira na ovu solidnu svotu novca koju svaki pušač može uštedjeti, u BIH ima 1,2 milijuna pušača, što znači da je gotovo svaka treća odrasla osoba pušač.

Pušači, svakako, imaju pravo potrošiti svoj novac na cigarete uživajući u svojoj navici. Ali trebaju znati da osim novca koje dnevno troše na svoje cigarete i na druge načine financijski uništavaju sebe i/ili svoje bližnje.

Razmislite o sljedećem:
ukupni društveni trošak pušača – zbog narušenog zdravlja uzrokovanog pušenjem, trošak liječenja je veći nego kod nepušača. Znate li da su u BIH troškovi liječenja bolesnika od posljedica pušenja čak deset puta veći od financijske koristi države od prodaje cigareta.

pušenje na radnom mjestu – iza nas su dani kada se moglo pušiti na radnom mjestu. Istinski pušači, zbog svoje ovisnosti, prisiljeni su s vremena na vrijeme napustiti radno mjesto kako bi udahnuli spasonosni dim. Poslodavci ne gledaju na to blagonaklono. Zar je zaista ta cigareta vrijedna toga?

porodica– pušači narušavaju zdravlje okoline, a prvenstveno svojoj porodici (pasivno pušenje jedan od glavnih uzročnika raka pluća). Osim toga, narušavaju i financijsku poziciju svoje porodice. Novac koji pušač troši na cigarete, može se potrošiti mnogo bolje i korisnije ili pak može stvoriti manji financijski stres (manji odljev novca) i veću harmoniju u porodici. Neki se pušači opravdavaju s tim da je to jedini užitak koji si mogu priuštiti. Ako se još jednom vratimo na početak ove priče, vidljivo je da bi si mogli priuštiti i mnogo više od jedne štetne kutije cigareta dnevno. I za kraj, ako pušač svoju lošu naviku prenese na svoju djecu, prenio mu je financijsku neravnotežu, pišu autorice knjige “Tajne uspješnog poslovanja-vodič za mala i srednja poduzeća”-Ana Vrbošić i Danijela Princi Grgat

24sata/Informer.ba