Ishrana Zdravlje

Očistite organizam za dva dana

Organizmu je ponekad potrebno detaljno čišćenje, a proljeće, godišnje doba kada se sve u prirodi budi, idealno je vrijeme za to. Odredite trenutak za dvodnevnu detoksikaciju koja će vam popraviti zdravlje i opšte stanje organizma, oslobodiće vas masnoća i toksina i proljepšaće vam kožu. Osim toga, na ovaj način uspiješno ćete se boriti i protiv stresa, glavobolje i prehlade.

Da bi detoksikacija imala što bolji efekat, najvažnije je da uspostavite kiselo-baznu ravnotežu konzumiranjem povrća, voća i probiotika. Ove namirnice sadrže minerale kao što su kalcijum, kalijum, magnezijum, cink, koji su neophodni vašem organizmu. „Kisele“ namirnice, kao što su meso, mesne prerađevine i belo brašno, u procesu detoksikacije treba izbegavati.
Šta da jedete
Za početak izbacite jaja i šećer s jelovnika i uvedite sebi pet obroka. Doručak mora da bude do 8 sati, voćna užina oko 11, ručak između 14 i 15 časova, a večera najkasnije oko 20 sati. Dobro je da oko 17 časova ubacite još jednu užinu, a ako ne idete pre ponoći u krevet, onda pre spavanja gricnite jednu jabuku. Obavezni su sviježe voće i povrće, naročito brokoli, prokelj, karfiol, repa, žitarice, pasulj, sočivo, orašasti plodovi i semenke. Hranu začinite svježim biljem, kurkumom i đumbirom. Pijte vodu, biljne čajeve, zeleni čaj i sokove bez šećera i konzervansa.
Šta da izbjegavate
Zaboravite na šećer, prelive, sosove i zaslađivače. Takođe, jelovnik ponavljate četiri dana – ukrug. Za to vreme izbegavajte sokove, alkohol, pijte samo propisanu tečnost.
Da bi detoksikacija uspjela, morate da poštujte stroga pravila o vrsti namirnicama koje smete da konzumirate i ograničenja koja se vezuju za količinu hrane.
Tokom detoksikacije uobičajen je gubitak dva do tri kilograma, ali ako nameravate da ozbiljno smršate, morate bitno da promenite način ishrane. Pravilna detoksikacija treba da traje sedam do deset dana i cilj je da se jetra iščisti od nagomilanih toksina.

 

Blic/Informer.ba