Trojica astronauta odletjeti će u svemir da bi uzgajali krastavce i tako pomogli budućim posjetiteljima da proizvode vlastitu hranu.
Japanski astronaut Satoshi Furukawa uzgajat će u svemiru krastavce i to na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), prenosi Guardian.
Japanac će, naime, zajedno s Rusom Sergeijem Volkovom i Amerikancem Michaelom Fossumom odletjeti u šestomjesečnu misiju u svemir gdje će zasaditi krastavce kako bi pomogli budućim posjetiteljima svemira da uzgajaju vlastitu hranu.
– Htjeli bi i jesti te krastavce, ali nam nije dopušteno – kazao je Satoshi Furukawa koji je sa svoje dvoje kolega već danima u izolaciji kako bi izbjegli bilo kakve infekcije.
Michael Fossum (53) koji je ujedno i najstariji član posade bio je uključen i u dizajn i montažu ISS-a u ranijoj povijesti.
– Pomogao sam dizajnirati svemirsku postaju, pomogao sam u izgradnji, a sada imam priliku i živjeti ondje – oduševljen je Fossum.
Inače, Japanci su već radili na podizanju kulinarskih standarda u svemiru. Njihov astronaut Soichi Noguchi prošle je godine u svemirkoj postaji čak napravio vlastiti sushi.
Fossum, Furukawa i Volkov na sa svoje će se svemirske misije na Zemlju vratiti sredinom studenoga.
Informer.ba