Ljeto je i nekim ljudima neće biti do konkretnih obroka, a za čiju pripremu treba mnogo vremena. Ukoliko ste među njima, onda je shakshuka idealna opcija obroka jer se brzo sprema, a ujedno je i nutritivno bogat.
Riječ je o jelu koje je sve popularnije na društvenim mrežama, gdje su glavni sastojci paradajz-sos i jaja.
Sastojci:
dva čehna bijelog luka
tri jajeta
pola limenke paradajz-sosa s komadićima paradajza
jedna manja glavica crvenog luka
jedna crvena paprika
dvije kašike ulja
[crp]crvena paprika u prahu, sol i biber
svježi peršun
Priprema:
U većoj tavi zagrijte ulje pa dodajte usitnjeni crveni luk i dinstajte dvije minute. Potom dodajte papriku narezanu na kockice i nastavite dinstati nekoliko minuta.
Nakon toga, dodajte bijeli luk, sol, crvenu papriku u prahu i biber. Kratko pomiješajte i ostavite jednu minutu da se začini povežu s povrćem.
Dodajte paradajz-sos iz limenke i nastavite kuhati otprilike 10 minuta. Čim se smjesa zgusne, probajte sos i provjerite treba li mu dodati još začina.
Kašikom napravite tri mala udubljenja i dodajte jaja. Tavu pokrijte poklopcem i ostavite da se kuha na laganoj vatri nekih pet minuta. Na kraju, dodajte svježi peršun. Jelo možete jesti uz neko pecivo.
Dodaj Komentar