Stariji ljudi koji koriste maslinovo ulje u ishrani imaju manje šanse da dožive šlog, pokazala je nedavna studija francuskih naučnika na koju se poziva agencija Reuters.
Naučnici su tokom pet godina pratili ishranu 7.625 ispitanika koji imaju 65 i više godina i otkrili da oni koji redovno koriste maslinovo ulje imaju do 41 odsto više mogućnosti da ne dožive šlog.
“Ovo samo pokazuje koliko je maslinovo ulje zdravo i kolika je velika njegova uloga u odbrani organizma“, rekla je rukovodilac studije i neurolog pariškog Univerziteta INSERM Sesilija Samijeri.
Ona je dodala da je njen tim uzeo uzorke krvi od 1.245 osobe i izmjerio nivo oleinske kiseline koja se nalazi u maslinovom ulju, ali i u ulju lješnika.
Rezultati su pokazali da ljudi sa visokim nivoom oleinske kiseline imaju 73 procenata manje mogućnosti da dožive šlog, za razliku od onih sa niskim nivoom.
“Potrebna su dodatna istraživanja, jer je ovo samo jedna observaciona studija”, rekao je Nikolaos Skarmiz sa Njujorškog univerziteta “Kolumbija”, koji je napisao uvodni članak studije.
Neke prijethodne studije su pokazale da, što se tiče maslinovog ulja, takozvana mediteranska ishrana, koja podrazumjeva puno voća i povrća, lješnik, maslinovo ulje, žitarice, mahunaste biljke i ribu, štiti od srčanih bolesti i može da kod odraslih preduprijedi nastanak dijabetesa, prenosi Kurir.
Informer.ba