Svijet Vijesti

Bugarska: Protjeran ambasador odan režimu Moamera Gadafija

Bugarska policija istjerala je iz Ambasade Libije u Sofiji diplomate režima libijskog vođe Moamera Gadafija, nakon što je u zemlju doputovao novi predstavnik koga je imenovao libijski Prelazni nacionalni savjet.

Bugarska je prije 10-ak dana priznala Prelazni nacionalni savjet i proglasila četvoricu libijskih diplomata na službi u Sofiji za persone non grata, te pokrenula postupak njihovog protjerivanja.

Akcija policije u Ambasadi izvedena je sinoć, a porodice diplomata odbile se da napuste zgradu Ambasade samovoljno, zbog čega će najvjerovatnije biti smještene u centar za privremeni smještaj izbjeglica.

Iz zgrade Ambasade su izvedeni supruga i djeca bivšeg konzula Džamarhirije Ibrahima Al-Fuejrisa, koji je prije mjesec dana objavio da prelazi na stranu pobunjenika i sa drugim službenicima misije “preuzeo” Ambasadu. Njega su, međutim, bugarske vlasti prije toga proglasile personom non grata.

Nakon akcije policije u Ambasadu je ušao novi libijski predstavnik Isa Omar Ašur, koji će najvjerovatnije biti novi ambasador Libijske džamarhirije u Sofiji.

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da će Bugarska zatražiti od Libije da vrati 56,6 miliona dolara koji su uplaćeni ovoj zemlji po sporazumu o oslobađanju pet bugarskih medicinskih sestara, koje je libijski sud osudio na smrtnu kaznu zbog navodnog namjernog inficiranja oko 400 libijske djece virusom side.

Srna/Informer.ba