Film Izdvojeno Showbiz

Kusturica o novom filmu: Snimam ‘Nemanju’ iz prostog razloga što mi je pravoslavlje najbliža religija

Dok u Trebinju privodi kraju snimanje filma o pravoslavlju, Emira Kusturicu „Alo!“ je zatekao u trenucima predaha na glavnom gradskom trgu. U razgovoru za ovaj srbijanski tabloid, on je objasnio šta će gledatelji moći vidjeti na filmskom platnu, kao i zašto je baš ovaj grad izabrao za snimanje.

Riječ je o filmu koji nosi staro srpsko ime „Nemanja“, čije snimanje se odvija u Trebinju, gradu koji važi za hercegovačku prijestolnicu pravoslavlja, piše srbijanski “Alo!”.

Film se snima za meksičku producentsku kuću, a bavi se različitim religijama. Dio od desetak minuta u kome će biti predstavljena pravoslavna religija povjeren je baš Emiru Kusturici, koji već nekoliko dana provodi u ovom mediteranskom gradu. Filmsko djelo koje će, ako sve bude po planu, gledateljima biti prikazano polovinom iduće godine, religiju prikazuje sa antropološkog stanovišta.

U djelu koje će biti završeno za nekoliko dana, a čije trajanje iznosi desetak minuta, posebno je zanimljivo to što se bavim temom monaha, koji za mene predstavlja nešto zaista veoma posebno. Za Trebinje sam se odlučio iz razloga što taj grad ima najbolje uslove za takvu ideju o religiji, koja je uvijek nastajala, kako bi pjesnici rekli, u dijelu pustinje. Ovdje pored ovog divnog renesansnog grada postoji okolina koja je po svemu kamenjar i pustahinja koja izaziva religiju po samoj definiciji” – za „Alo!“ otkriva Kusturica.

Režiser objašnjava da mu je pravoslavlje kao religija dodijeljeno iz prostog razloga jer mu je ta religija najbliža.

– Teško da bih mogao nešto da pravim o hinduizmu, s obzirom da mi je to jako daleko. Pravoslavlje u Hercegovini je vrlo aktivno, zato što je ovo valjda danas i jedini prostor gde je crkva čak i hiperaktivna, ali u veoma pozitivnom smislu. U socijalnom smislu djeluje, na osnovu onoga što vidim i čujem, na najbolje mogući način – kaže režiser.

Gledatelji će u filmu moći da vide braću Coen, koji će se naći u dijelu gde će biti predstavljen judaizam, Miru Nair za hinduizam, Sorrentina za katolicizam… Pored navedenih zvučnih imena, naći će se još neka dva tri zvučna imena.

Budućnost Srba, Muslimana i Hrvata vidim u miru, koji nadam se da može da traje bar neko vrijeme, iako, nažalost, ovdje svi obećavaju da će to dugo trajati, a onda se to obično izjalovi. Sve se nadam da nećemo posustati pred negativnim uticajima sa strane, koji su za nas najkobniji. Ako se naučimo lekciji da uzimamo samo pozitivne stvari, možda nam i bude dobro” – kaže Kusturica.

Kusturica kaže da Trebinje ima uslove da opstane u svakom pogledu, urbanom, religijskom i građanskom, zato što je on „jedan od rijetkih gradova u ovom dijelu svijeta, gde je renesansa uspjela da se zapati“.

U tom gradu je još uvijek ideja života na trgovima, pod platanima, na pijacama i u divnom ambijentu… To sve zapravo može da potvrdi da mi i nismo tako loši” – sa osmjehom kaže Kusturica.

 

Informer.ba