Paradajz je izuzetno zdravo povrće i trebalo bi ga jesti u što većim količinama, savetuju stručnjaci sa Univerziteta u Kaliforniji.
Kora paradajza je bogata bioflavonoidima, koji pomažu smanjenju alergijskih reakcija i upala. Ovo povrće takođe utiče i na hormon leptin koji utiče na metabolizam, kontroliše apetit i pomaže u mršavljenju.
Takođe, paradajz je veliki izvor kalijuma i vitamina: A, C, E i folne kiseline.
Stručnjaci sa Univerziteta u Kaliforniji otkrili su da karotenoida od koga najviše ima beta karotena, ima više u organski gajenom paradajzu, nego u konvencionalno gajenom. Beta karoten iz kog se stvara i A vitamin izuzetno je jak antioksidans i štiti kožu od oštećenja na suncu.
Studije su pokazale da konzumiranje paradajza smanjuje rizik od tumora jajnika, kardiovaskularnih bolesti, astme i hroničnih plućnih bolesti.
Likopen ili crveni pigment je još jedan od važnih sastojaka paradajza koji ima anikancerogeni efekat.
Muškarac koji jede četiri jela sa paradajzom nedeljno, prema nekim studijama, za 40 procenata smanjuje mogućnost da oboli od raka prostate. Prema nekim teorijama ta mogućnost se umanjuje zbog sadržaja likopena u paradajzu.
U poređenju sa konvencionalno gajenim paradajzom, organski sadrži više vitamina C, a dodavanje maslinovog ulja prilikom kuvanja paradajza, povećava asorpciju likopena.
Srbijanet/Informer.ba