Stomatolozi koji preporučuju pacijentima da poslije obroka žvaću žvake bez šečera moraće da preispitaju svoje savjete, poslije najnovijeg otkrića.
Studija istraživača iz Bostona otkrila je “skriveni rizik” proizvoda bez šećera koje TV reklame promovišu kao zdrve za zube.
Istraživači su utvrdili, da slatkiši i pića bez šećera povećavaju kiselost usta koja utiče na propadanje zubne gleđi. Kiselost je još veća ako žvake sadrže voćnu aromu, piše Daily mail.
” Termin “bez šećera” ljudima daje lažnu sigurnost, jer automatski pomisle da je proizvod dobar za zube” – objašnjava doktor Sok – Ja, vođa istraživanja.
Osim štetnog dejstva na zube, istraživači upozoravaju da proizvodi bez šećera ne utiču mnogo ni na mršavljenje, jer iako ne sadrže šećer bogati su drugim kaloričnim sastojcima.
Na kraju, naučnici zaključuju da su dalja klinička ispitivanja neophodna u ovoj oblasti.
Smedia/Informer.ba