Poslije sezonskih oboljenja brže ćete se oporaviti ukoliko više pažnje posvetite ishrani. Nije svejedno šta ćete jesti ako ste preležali grip, običnu prehladu ili ste pili antibiotike.
Tokom hladnih jesenjih i zimskih dana vrlo lako možete „zakačiti“ grip, prehladu ili neku ozbiljniju infekciju. Poslije takvih sezonskih oboljenja brže ćete se oporaviti ukoliko više pažnje posvetite pravilnoj ishrani.
Poslije gripa – crveno meso i vitamin C
Da bi se vaš organizam u potpunosti oporavio potrebni su mu proteini. Stoga cijelu nedjelju poslije gripa jedite po 100 g mesa za ručak i večeru i više nećete osjećati malaksalost u mišićima.
Crveno meso bogato je gvožđem, ali najbolje je da naizmjenično jedete i piletinu, ribu i jaja.
I bareno povrće, naravno, prije svega kupus i spanać. Takođe svako jutro, uz doručak popijte sok od svježe iscijeđene pomorandže ili limuna, a poslije ručka se zasladite sa najviše četiri kockice čokolade koje će vam obezbijediti 25 odsto neophodnog dnevnog unosa magnezijuma.
Poslije prehlade – koštunjavo voće i fermentisano mlijeko
Upravo ste preležali treću prehladu ove sezone! Da biste ojačali svoj imunološki sistem neophodni su vam cink, omega 6 masne kiseline, probiotici.
Neka se na vašem jelovniku svakog dana nađe bar jedna namirnica bogata cinkom sir, jaja, meso. Šaka oraha, lješnika ili badema ili 2 kašike suncokretovih sjemenki obezbijediće vašem organizmu dnevnu dozu omega 6 masnih kiselina.
Ako desetak dana poslije prehlade budete svakodnevno za doručak pili jogurt obogaćen probioticima i jeli po pet porcija voća i povrća, ove zime više ne morate strahovati od prehlade.
Poslije terapije antibioticima – pirinač, šargarepa i banana
Da biste što prije oporavili želudac nekoliko dana jedite namirnice čiji tranzit kroz crijeva je usporen, kao što su pirinač, šargarepa, banana i kompot ili sok od borovnica.
Takođe, treba da pijete po dva do tri jogurta na dan da biste obnovili crijevnu floru koju su antibiotici oštetili, prenosi B92.
Informer.ba