Istraživanje koje su nedavno sproveli naučnici sa Novog Zelanda, pokazalo je da tempo kojim obavljamo neke aktivnosti, poput jedenja, disanja, konzumiranja alkohola ili hodanja, utiče na naše zdravstvemo stanje i životni vijek.
Ako prebrzo jedete
Prebrzo jedenje je problem sa kojim se suočava veliki broj ljudi, posebno zbog ubrzanog načina života, ali je on jedan od glavnih razloga gojaznosti, ali i drugih gastro problema.
„Živci šalju signale u mozak da se želudac širi. U isto vrijeme grelin, hormon gladi koji se proizvodi dok se želudac prazni, prestaje da se ispušta. Od trenutka kad počnete da jedete, potrebno je da prođe oko 20 minuta da bi poruka koja suzbija apetit stigla do mozga“, objašnjava Ian McDonald, profesor metaboličke psihologije na Univerzitetu Notingam.
„Objašnjenje je jednostavno – ako jedete prebrzo, vjerovatno ćete se pretrpati hranom. A prebrzo jedenje povećava i rizik od žgaravice, gasova i opšteg osjećaja nelagodnosti, jer kada brzo jedemo, gutamo i veliku količinu vazduha“, dodaje profesor i savjetuje da bi za pravilno žvakanje hrane svaki obrok trebalo da traje bar 20 minuta.
Ako prebrzo dišete
Ljekari ističu da zdrave osobe udahnu od 10 do 14 puta u toku jednog minuta, ali da neke udahnu i više od 20 puta, što dovodi do nedostatka vazduha i simptoma poput osjećaja trnjenja u prstima i oko usana, ubrzanog lupanja srca, umora i slabe koncentracije.
Navedeni simptomi su pokazatelj da dišete na usta, umjesto pravilnog disanja kroz nos. Zbog toga, upozoravaju ljekari, dolazi do pada nivoa ugljen dioksida u krvi, što se manifestuje kroz grčeve, koji se često javljaju u crijevima.
Da biste spriječili ove pojave i kontrolisali svoje disanje, preporučuje se da pazite na broj udisaja dok se odmarate, i da, ukoliko udišete više od 20 puta u minutu a pritom osjećate neke negativne simptome, posjetite ljekara kako biste uradili pregled pluća i analizu krvi, piše Srbijanet.
Ako prebrzo pijete alkohol
Prebrzo konzumiranje alkohola povećava rizik od gubitka svijesti. Takođe, oni koji prebrzo piju imaju veće šanse da popiju više nego što njihovo tijelo može da preradi.
Stručnjaci ističu da po pravilu možemo da preradimo 10 ml alkohola za sat vremena, ali napominju da svako prerađuje alkohol različitom brzinom, u zavisnosti od fizičke građe, pola, pa čak i etničkog porijekla.
Zbog toga je preporučljivo da prije konzumiranja alkohola pojedete nešto.
Informer.ba