Teško je povjerovati da je čokolada u kojoj svakodnevno uživamo velikim dijelom proizvod dječijeg rada. Ipak, dokumentarac CNN-a pokazuje da se broj djece koja rade na plantažama kakaovca u Obali Slonovače i drugim afričkim zemljama, procjenjuje na oko 100.000!
Više od 100.000 djece umiješano je u najgore oblike eksploatacije na plantažama kakaovca u Obali Slonovače.
U SAD su donesene mjere protiv ove pojave, ali rezultati nisu zadovoljavajući.
”Deca i dalje rade” – kaže Chris Bayer, naučnik Univerziteta Tuline koji je pet godina istraživao slučajeve iskorišćavanja djece u Africi.
Prema podacima Svjetske fondacije za kakao i Međunarodne inicijative za kakao, 70 do 75 odsto kakaoa proizvodi se na malim farmama u Zapadnoj Africi. Iako zakon Obale Slonovače ne dopušta da djeca rade na ovim plantažama, stvarnost je drugačija.
Oko 70 odsto svetskog kakaoa proizvodi se u Africi, a tamo se svakodnevno izrabljuje na desetine hiljada djece.
[crp]Međunarodna javnost dugo nije reagovala na ove šokantne činjenice, da bi prije 10 godina američki zakonodavci preduzeli mjere da zaštite djecu od rada u industriji kakaoa. Naime, 19. septembra 2001. godine na snagu je stupio Harking-Engelov protokol ili Kakao protokol.
Član predstavničkog doma Eliot Engel i senator Tom Harkin iznjeli su prijedlog zakona o etiketiranju čokolade. Pošto se industrijski sektor pobunio, postignut je kompromis, kojim se kompanije obavezuju da same izdaju certifikat o tome da više ne koriste dječiji rad.
Obilježavanje proizvoda etiketom “djeca nisu učestvovala u proizvodnji” nije uvedeno, kao što je prvobitno bilo planirano.
Dokumentarni film pod nazivom “Djeca robovi u industriji čokolade” (Chocolate’s Child Slaves), koji bi ovih dana trebalo da bude prikazan u Americi, priča je novinara CNN-a Davida McKenzija koji je otišao u Obalu Slonovače da bi video šta se dešava sa djecom na plantažama, 10 godina nakon što je potpisan pomenuti protokol.
Informer.ba