Izdvojeno Sport

Deset BH sportista dobilo olimpijske stipendije

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine aplicirao je za projekt Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) “Stipendije Soči 2014.”. Nakon detaljne analize, i konsultiranja s internacionalnim federacijama, Olimpijska solidarnost je odlučila da dodijeli deset stipendija sportistima iz BiH, potencijalnim kandidatima za učešće na Olimpijskim igrama u Sočiju 2012. godine.

Svaki stipendista će primati mjesečni iznos od 800 američkih dolara, kao i dodatnih 3.000 dolara jednokratno, na ime troškova putovanja za kvalifikaciona takmičenja, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Ukupna svota novca koju je Olimpijski komitet BiH preko Olimpijske solidarnosti MOK-a osigurao stipendistima za pripreme za olimpijadu u Sočiju 2014. godine iznosi 242.400 konvertibilnih maraka.

Olimpijske stipendije dobiti sljedeći sportisti: Igor Laikert (alpsko skijanje), Žana Novaković (alpsko skijanje), Marko Rudić (alpsko skijanje), Tanja Karišik (biatlon i skijaško trčanje), Nemanja Košarac (biatlon), Haris Bešlić (sankanje), Mladen Plakalović (skijaško trčanje), Stefan Lopatić (biatlon), Amira Halilović (alpsko skijanje) i Faris Biogradilić (snowboarding).

Olimpijski komitet BiH apeluje na nadležna državna i entitetska sportska ministarstva, kao i na saveze i lokalnu zajednicu da finansijski pomognu pripreme najboljih bh. sportista kako bi ostvarili što bolji rezultat i na dostojanstven način predstavljali Bosnu i Hercegovinu.

Fena/Informer.ba