Jaja su sastavni dio prehrane mnogih, a njihov svakodnevni unos može donijeti brojne blagodati po organizam počev od povećanja mišićne mase do smanjenja upale u organizmu.
Jaja su puna proteina, vitamina i zdravih masti, a za većinu ljudi svakodnevna konzumacija jaja može biti dio uravnotežene prehrane.
Kad je riječ o efektima njihove svakodnevne konzumacije na tijelo, evo šta možete primijetiti:
Povećavaju mišićnu masu – tijelu su potrebni proteini iz hrane za izgradnju i održavanje mišićne mase. Jaja su bogata proteinima, aminokiselinama, selenom i vitaminom B.
Povećanje unosa proteina jajima, posebno cijelim jajima, može povećati mišićnu masu u kombinaciji s treningom snage. Ovaj učinak će varirati ovisno o vašoj cjelokupnoj prehrani.
Smanjuju rizik od hroničnih bolesti – jaja su bogata antioksidansima, biljnim spojevima koji smanjuju oštećenje ćelija uzrokovano nestabilnim molekulama zvanim slobodni radikali u tijelu. Prevelika količina slobodnih radikala u odnosu na korisne antioksidanse (poznate kao oksidativni stres) može dovesti do hroničnih zdravstvenih stanja poput dijabetesa, raka i srčanih bolesti. Konzumiranje prehrane bogate antioksidansima može smanjiti rizik od ovih stanja. Međutim, ako imate povećan rizik od srčanih bolesti, razgovarajte sa zdravstvenim radnikom prije nego što u svoju dnevnu ishranu dodate jaja.
Smanjuju upalu – jaja sadrže antioksidanse i druge hranjive tvari koje smanjuju upalu. Neka istraživanja pokazuju da ljudi koji svakodnevno konzumiraju jaja imaju poboljšane biomarkere upale (tvari koje ukazuju na prisutnost upale). Većina hranjivih tvari u jajima nalazi se u žumancu, tako da konzumiranje bjelanjaka možda neće donijeti iste koristi.
Pomažu pri mršavljenju – jaja imaju visok sadržaj proteina i relativno malo kalorija. Konzumiranje prehrane bogate proteinima povezano je s gubitkom težine. Budući da su jaja bogata proteinima, ona su zasitnija od drugih namirnica za doručak poput žitarica. Studija je otkrila da ljudi koji su svako jutro jeli jaja imaju niže nivoe grelina (hormona gladi) i imaju tendenciju da jedu manje tokom dana od onih koji su jeli zobenu kašu.
Mogu smanjiti rizik od moždanog udara – postoje oprečna istraživanja o ulozi jaja u riziku od srčanih bolesti. Nekoliko studija ne pokazuje vezu između konzumacije jaja i srčanih bolesti. Antioksidansi i drugi nutrijenti u jajima mogu smanjiti rizik od hroničnih zdravstvenih stanja poput srčanih bolesti. Meta-analiza je otkrila da konzumiranje jednog jajeta dnevno može smanjiti rizik od moždanog i srčanog udara.
Osobe sa povećanim rizikom od srčanih bolesti možda neće moći konzumirati jaja svaki dan. Ako vam je ljekar preporučio dijetu sa niskim sadržajem holesterola, ograničite unos jaja.
Dodaj Komentar