Iako se taurin često reklamira kao “siguran i koristan dodatak” u energetskim pićima i suplementima, nova studija objavljena u prestižnom časopisu Nature sugeriše da ta aminokiselina može ubrzati rast ćelija leukemije, posebno kada se unosi u većim količinama kroz sintetičke dodatke.
Taurin je prirodna aminokiselina prisutna u mesu, morskoj hrani i mliječnim proizvodima, ali tijelo ga i samo proizvodi. Važan je za funkciju srca, mozga, nervnog sistema i vida. Ipak, taurin iz energetskih pića je sintetičkog porijekla i sve je više pod lupom naučne zajednice.
Prema rezultatima nove studije, ćelije leukemije ne proizvode same taurin, već ga apsorbuju iz okoline putem specifičnog transportera (kodiranog genom SLC6A6). Drugim riječima – što je više taurina u krvi, to ćelije leukemije imaju više “goriva” za širenje.
Istraživači upozoravaju da visok unos taurina, posebno iz energetskih pića. može pogoršati tok bolesti kod oboljelih, ili povećati rizik kod osoba s predispozicijama.
[crp]Zanimljivo je da neka ranija istraživanja navode pozitivne efekte taurina, poput poboljšanja imunog sistema, jačanja kostiju i dužeg životnog vijeka kod životinja. No, nova otkrića ističu važnost konteksta – taurin možda jeste koristan u nekim slučajevima, ali kod leukemije može imati potpuno suprotan učinak.
Stručnjaci ne pozivaju na potpunu zabranu taurina, ali ističu da bi osobe s rizikom od leukemije ili oboljeli trebalo da izbjegavaju njegove dodatke bez konsultacija s ljekarom.
„Taurin se nalazi na raskršću – između potencijalnog saveznika i mogućeg neprijatelja. Trebamo više podataka da znamo kada je korisnik, a kada prijetnja“, navode autori studije.
Do tada, naučnici savjetuju umjerenost i svijest o sastavu proizvoda koje konzumiramo, naročito kada je riječ o popularnim energetskim napicima.