BiH Informer Udarno Vijesti

BiH propustila šansu za NATO

Bosna i Hercegovina do kraja ove godine definitivno ne može očekivati da joj bude odobren Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u, saznaje “Dnevni avaz” od izvora iz ove institucije čije je sjedište u Briselu.

U septembru zasjedaju ministri odbrane zemalja EU. Potpuno je isključeno da se za BiH odobri godišnji nacionalni program MAP-a, jer bh. vlasti nisu ispunile ključni uvjet, a to je registracija nepokretne vojne imovine, rekao je Avazov sagovornik.

U Uredu za odnose s javnošću NATO-a zvanično nisu htjeli komentirati ovu informaciju, uz opasku da je BiH već izgubila dosta vremena na putu ka priključenju NATO-u.

Vojna imovina mora biti registrirana kao državna imovina. Ako se to desi, bit će odlučeno o aktiviranju MAP-a. Politički sporazum o ovome nisu pratili daljnji koraci, kratko je rečeno u sjedištu NATO-a.

Generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) BiH Denis Hadžović, međutim, tvrdi da smo “propustili voz za aktiviranje MAP-a u ovoj godini”. On smatra da se tek možemo nadati da nam, ako ispunimo potrebne uvjete, godišnji nacionalni plan MAP-a bude odobren u septembru 2013.

Od maja, odnosno od samita NATO-a u Čikagu, nadali smo se da ćemo do septembra ispuniti uvjete za aktiviranje MAP-a. Nismo uspjeli doći do sporazuma između Vijeća ministara BiH i entiteta o knjiženju te imovine, kako bi taj dokument bio usvojen u Parlamentu BiH. Ovo je još jedno veliko razočarenje za državu i za građane BiH, kazao je Hadžović.

Dnevni avaz/Informer.ba