Informer Ishrana Zdravlje

Četiri namirnice za koje nikad ne biste pogodili da izazivaju rak

Možda nikada ne biste pomislili da ove namirnice i sastojci mogu biti kancerogeni, ali neka istraživanja pokazuju da je tako…

Instant kava

Sadrži akrilamide, koje sadrži i hrana bogata ugljikoidratima, spremljena na vrlo visokim temperaturama poput čipsa i prženi krumpirića.

Kako izbjeći?
Koristite tamnu, prženu kavu jer ona sadrži najmanje akrilamida. Krumpiriće ne pecite u fritezi, a pomoći će i ako krumpir potopite dva sata prije pečenja u vodu kako bi se uklonili svi loši sastojci.

Riblje ulje

Journal of National Cancer Institute objavio je kako visoke doze omega 3 masnih kiselina mogu izazvati rak prostate.

Kako izbjeći?
Držite se preporučene doze. Autor studije doktor Theodore Brasky, savjetuje da se tjedno pojedu tek dva obroka masne ribe.

Papirnate šalice za kavu

Osim što su loše za okoliš, loše su i za vaše zdravlje. Sadržavaju stiren koji može biti kancerogen, navodi International Agency for Research on Cancer

Kako izbjeći?
Ukoliko već kupujete kavu za van, kupite i svoju šalicu odnosno posudicu i zamolite konobara da vam u njoj spravi napitak.

Smeđa riža

Znanstvenici s Aberdeen University otkrili su je da smeđa riža sadrži više arsena u vanjskom dijelu od bijele riže.

Kako izbjeći?
Prije kuhanja ga dobro isperite. Omjer vode i riže trebao bi biti 6:1, na primjer 300 mililitara vode i 50 grama riže. Preporučuje se da je ne jedete više od dva puta tjedno.