Informer Region Sport Udarno Vijesti

Clinton: Hrvatska je sidro regije

Želimo da ono što ste napravili dijelite sa svojim susjedima jer ima puno lekcija koje bi oni mogli naučiti od vas, rekla je Clinton

Glavna tajnica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Hillary Clinton izjavila je nakon sastanka sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem u Zagrebu kako je Amerika ponosna na partnerski odnos sa Hrvatskom, te da se raduju ulasku Hrvatske u Evropsku uniju (EU), javlja  agencija Anadolija (AA).

Ona je poručila da je službeni Zagreb “sidro unutar regije” i da treba biti primjer ostalima.

Želim pohvaliti to što Hrvatska želi uspostaviti regionalni program za zaštitu stanovanja, zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.
Ovo je bitan korak ka pomirenju. Zaista, ima puno posla ispred nas da bismo zatvorili i to poglavlje koje se tiče izbjeglica“, kazala je Clinton.

Kazala je da Amerika pozdravlja ono što je Hrvatska učinila na planu stvaranja pravne države i privatizacije.

“Mi želimo da ono što ste napravili dijelite sa svojim susjedima jer ima puno lekcija koje bi oni mogli naučiti od vas. Mi podržavamo vaša nastojanja da privučete strane investitore, pogotovo iz SAD-a. Više od 300 hrvatskih vojnika radi zajedno sa američkim u Afganistanu i zato ja zaista cijenim sve napore koje Hrvatska čini”, istakla je Clinton.

Hillary Clinton jekazala i da je vrlo bitno da u današnjem svijetu svako traži modus za postizanja veće konkurentnosti u procesu stvaranja novih vrijednosti.

To je vrlo bitno za ekonomski rast. Vaša radna snaga je vrlo educirana, geografska lokacija je odlična, vi ste odlična destinacija za investitore, ali, ipak, imate visok postotak nezaposlenosti kod mladih. Mi vidimo potencijal po pitanju trgovine između SAD-a i Hrvatske. Mi podržavamo Hrvatsku da poveća transparentnost i da se umanji birokratski aparat, da se nastavi dalje sa privatizacijom, te da se firme mogu jednostavno i lako otvoriti. Tek onda ćete biti ispred Evrope“, navela je visoka zvaničnica SAD-a.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je sasvim siguran će se 1. jula probuditi u Evropskoj uniji (EU) i da je sasvim siguran da će Hrvatska biti uspješna članica EU.

To znači ne da će ubirati med i mlijeko bez rada jer tek tada će morati pokazati sve ono što znaju. Kada je u pitanju regija, da, imat ćemo jednu važnu zadaću u prvom redu u svom interesu. Hrvatskoj je u najboljem interesu da naši susjedi, također, uđu u EU. Naravno i oni moraju udovoljiti svim uvjetima. To im je važno i zbog mira, sigurnosti, ali i radi ekonomije, razmjene znanosti, razmjene ljudi, svih onih dobara koje cirkuliraju između dobrih susjeda“, zaključio je Josipović.

Clinton se zahvalila Hrvatskoj zato što su pomogli Americi po pitanju Sirije i Irana.

Zaista mi je žao što pokušaj prekida vatre u Siriji nije uspio i što Assadov režim nije prestao da provodi nasilje nad sirijskim narodom“, kazala je Clinton.

Informer.ba