BiH Informer Top Vijesti

Čuvena galerija u Sarajevu dobija novi izgled

Direktor Elvedin Poturak navodi da su planirana tri mjeseca za završetak radova na sanaciji galerije, što bi trebalo biti krajem februara. Također naglašava da će i dalje ostati neriješen problem hidroizolacije u tom prostoru.

Nakon 50 godina počela je sanacija enterijera svih izložbenih prostora Galerije Collegium Artisticum u Sarajevu, za koje je sredstva obezbijedilo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, potvrdio je u razgovoru za Fenu direktor te galerije Elvedin Poturak.

Poturak navodi da su radovi počeli u novembru, te da je prvobitno planirana realizacija projekta sanacije hidroizolacije i krova galerije, ali je zbog nedostatka sredstava projekt izmijenjen.

Sve ono što se decenijama dešavalo u galeriji Collegium artisticum, smatra on, bilo je sistematsko uništavanje, nebriga, zapostavljenost u društvu i državi.

Direktor galerije Collegium artisticum nada se da će nakon sanacije, koja uključuje između ostalog i galerijsku rasvjetu, Collegium postati još značajnije mjesto kao platforma za daljnje kulturne aktivnosti.

Collegium artisticum do nedavno je imao samo dva zaposlena za stalno, da bi u julu bio raspisan  konkurs za prijem tri radnika – kustos, stručni saradnik i referent za administrativno-tehničke poslove. Galerija tako sad broji pet zaposlenih u stalnom radnom odnosu, među kojima je i dugogodišnja kustosica Galerije Sanela Nuhanović koja je niz godina radila na ugovor.