Informer

Demonstracije komunista u Atini

Nekoliko hiljada prokomunističkih demonstranata u subotu su prošetali centrom Atine da protestuju zbog najnovijih vladinih mjera štednje i planova o prodaji javnih preduzeća da bi se umirili međunarodni kreditori.

U Grčkoj se skoro svakodnevno održavaju protesti zbog vladinih mjera štednje kojima su, u pokušaju da smanji dug, skresane plaće i penzije.

Ljudi ne treba da imaju iluzije, vlada i kreditori će sjesti zajedno da se dogovore da grčki narod živog oderu, rekao je tajnik  Komunističke partije Aleka Papariga u obraćanju okupljenim demonstrantima koji su se poslije skupa razišli bez incidenata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Grčku su protekle nedjelje zahvatila pojačana politička i tržišna previranja zbog najavljenih novih rezova javne potrošnje i podizanja poreza.

Premijer Jorgos Papandreu je smijenio svog ministra finansija i na njegovo mjesto imenovao unutarpartijskog rivala Evangelosa Venizelosa.

Venizelos će se prvi put suočiti sa svojim evropskim kolegama na sastanku ministara finansija zemalja Eurozone na kome treba da se odobri isplata pete tranše pomoći iz paketa za spasavanje Grčke od 110 milijardi eura koje su EU i Međunarodni montearni fond (MMF) odobrili u maju prošle godine.