BiH Crna hronika Informer Udarno Vijesti

Najviše se švercuju cigarete, automobili, namještaj,sunčane naočale i viagra

U prvih devet mjeseci ove godine u BiH je spriječen šverc robe čija je vrijednost veća od dva miliona maraka, a pokušava se prošvercovati gotovo sve, od automobila, namještaja, cigareta pa do sunčanih naočara, viagre, satova, odjeće i masažera.

Službenici UIO BiH u devet mjeseci 2012. godine podnijeli su više od 300 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima u BiH zbog sumnje da su učinjeni carinski prekršaji”, istakao je Ratko Kovačević, potparol UIO BiH.

On je naveo da je najviše oduzeto raznih tekstilnih proizvoda, cigareta, kafe, sunačanih i dioptrijskih naočara, satova, motornih vozila, mobilnih telefona, zlata, razne tehničke robe, namještaja, cigareta, viagre i slično.

Kontrolama koje su intenzivirane u posljednjih nekoliko mjeseci prilikom provjere prometa tržnih objekata najčešće bude otkrivena roba za koju ne postoji nikakva dokumentacija o porijeklu i utvrđeno da je roba prokrijumčarena u BiH, što znači da nisu plaćeni carina i PDV, te akciza, ukoliko se radi o krijumčarenju akciznih proizvoda“, istakao je Kovačević.

Pored toga, kazao je Kovačević, u carinskim ispostavama širom BiH detaljnim pregledom pošiljki bude najčešće utvrđeno da količina robe u kontejneru koja je prijavljena za uvozno carinjenje ne odgovara količini prijavljenoj na fakturi.

Fakture često budu umanjene vrijednosti u odnosu na robu koja se pokuša uvesti u BiH. Na nezakonit način roba se najčešće pokušava uvesti iz Kine, koja je poznata kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača razne robe. Posebno se često pokušava uvesti roba koja predstavlja kopiju poznatih svjetskih brendova, što je protivzakonito“, istakao je Kovačević.

On je pojasnio da, ukoliko bude otkriven pokušaj uvoza robe koja predstavlja falsifikat poznatih svjetskih brendova, službenici UIO zaustavljaju takvu pošiljku i pozivaju ovlaštenog zastupnika za uvoz te konkretne robne marke u Bosnu i Hercegovinu, koji zaista i potvrđuje da li je riječ o falsifikatu.

Najveća zapljena za prvih devet mjeseci ove godine bila je početkom godine, kada je spriječen uvoz 4.020 komada krivotvorenih masažera kosmodisk, čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na 500.000 KM. Druga veća zapljena je bila u aprilu, kada je na tržnici ‘Arizona’ pronađeno nelegalno skladište sa raznom krivotvorenom kineskom robom, vrijednom 450.000 maraka“, precizirao je Kovačević.

Dušanka Makivić, portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove, kazala je da Tržišna inspekcija oduzima svu robu bez porijekla koju nađe u prometu.
“Za devet mjeseci ove godine Republička tržišna inspekcija je oduzela robu u vrijednosti od 25.561 KM. Proizvodi koje inspektori najčešće oduzimaju su odjeća i obuća, nosači zvuka i slike, tehnička roba, cigarete, prehrambeni artikli”, navela je Makivićeva.

Prijavite utaje i neprijatnosti
UIO BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080/020-607 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Takođe, pozivamo sve građane, kao i sve poreske obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Nezavisne/Informer.ba