Informer Ishrana Udarno Zdravlje

Osam odličnih primjena senfa

Veliki broj  ljudi  su ili ljubitelji majoneze, ili ljubitelji ketchupa. Ima ih koji vole kombinacije, a poneki vole i senf. Osim  ukusan, lakši je i zdraviji od majoneze i ketchupa. Odličan je gotovo sa svim kombinacijama priloga i mesa za sendviče.  Kako bilo, otkrivamo da  ima ljekovita svojstva, jako malo kalorija i uopće nema masti. I sve je s njim ukusnije. Evo par načina da ga iskoristite, a da nije u klasičnom sendviču.

S krompirom
Senf će klasičnoj krompir salati dati poseban šmek, a ako u pire dodate supenu kašiku  senfa, nikad pire više nećete praviti bez njega.

Na mesu.
Malo senfa utrljanog u govedinu prije pečenja će joj dati nevjerovatan okus, kao i ribljem filetu. Senf stvara ukusnu koricu koju teško može stvoriti bilo kakav drugi umak.

Kao marinada.
Dodajte malo senfa marinadi za ribu ili meso. Dat će okusu posebnu oštrinu zbog koje će  svi tražiti repete.

Na jajima.
Senf i jaja se inače vole pa dodajte malo finog umaka u mješavinu za kajganu. Možete i jednostavno dodati kašičicu na kuhana ili pečena jaja.

Za pohovanje.
Obogatite meso, naročito govedinu  ili piletinu senfom i dobit ćete ukusno ljepilo za mrvice kojim ste ih planirali pohovati.

Na povrću.
Bilo da povrće kuhate na pari ili žaru, senf će ga začiniti bolje od soli i bibera. Dodajte malo senfa mrkvama, mahunama ili grašku kuhanom na pari i obavezno korjenastom povrću sa žara.

U vinaigrettima i dresinzima.
Iako je senfu ovo najlogičnija namjena, ne radi se samo o okusu. Senf djeluje i kao emulgator i spaja ulje i sirće.

U varivima i složencima.
Mnoga klasična variva traže  kašiku senfa jer osim što pojačava okus, dodaje i na gustoći.

Informer.ba