Informer Politika Udarno Vijesti

Ratko Mladić izbačen iz sudnice

Ratko Mladić udaljen je danas iz sudnice Haškog tribunala zbog mahanja ispisanim papirom, što su sudije okarakterisale kao neprikladno ponašanje.

Predsjedavajući sudija Alfons Ori konstatovao je na kraju drugog jednosatnog zasjedanja da je Mladić “mahao papirom, sa rukopisom, na kojem se vidi neka godina iz Drugog svjetskog rata i još neka godina”.

Na jednom od papira koje je Mladić podigao crvenim markerom bilo je ispisano “1945?” i “1991/92?”.

Pretresno vijeće saopštilo je da su Mladićevo neprimjereno ponašanje uočili sudije i čuvari, kao i drugi službenici.

“Pokazivanje teksta koji se iz daljine može pročitati, bilo da je namjera da to vide sudije, ili da se vidi na galeriji, neprimjereno je ponašanje i, radi uvođenja reda vijeće nalaže da se on ukloni iz sudnice”, saopštio je sudija Ori.

General Mladić nije se protivio ovoj odluci, a na nju se nisu osvrnuli ni njegovi branici Branko Lukić, Miodrag Stojanović i Miloš Šaljić.

Odluka o uklanjanju iz sudnice odnosila se na preostali dio svjedočenja Adila Medića, a sudsko vijeće, kako je saopšteno, želi da general Mladić u ponedjeljak ponovo bude u sudnici.

Petnaestak minuta prije ovog događaja, Mladić se usmeno konsultovao s advokatom Lukićem, kada se moglo čuti kako mu sugeriše da svjedoka pita “koliko je Srba ostalo”… i da pominje nekoliko opština, među kojima i Bihać.

Svjedok Adić Medić bio je jedan od rukovodilaca humanitarne organizacije “Merhamet”. Opisao je svoje posjete i razgovore sa zarobljenicima u sabirnom centru Manjača 1992. godine, koje je obišao oko 20 puta.

On je insistirao da se isključivo radilo o muslimanskim i hrvatskim civilima i da je, kako je rekao, svrha njihovog držanja u logoru bila etničko čišćenje nesrpskog stanovništva.

Medić je tokom svjedočenja pominjao Omera Filipovića, za koga je rečeno da je ubijen na Manjači u julu 1992. godine.

Branilac Lukić je tvrdio da je Filipović bio uhapšen zbog djelovanja u svojstvu komandanta Štaba Teritorijalne odbrane u Ključu i da je 27. maja 1992. godine rukovodio napadom na nenaoružane vojnike koji su se, po odsluženju vojnog roka, vraćali kući.

Tom prilikom ubijena su trojica vojnika, šest je ranjeno teže, a 29 lakše“, rekao je Lukić, dok je svjedok tvrdio da o tome ne zna ništa.

Glavni pretres nastavlja se u ponedjeljak.

Nezavisne/Informer.ba