BiH Informer Vijesti

Sarajevski zoološki vrt apeluje za opstanak zoo-vrta u Banjaluci

Sarajevski zoološki vrt uputio je danas apel za opstanak ZOO vrta u Banjaluci, izražavajući spremnost da u tome i sami pomognu.

Vijest o zatvaranju zoo-vrta u Banjaluci nas je jako pogodila. Uvijek smo imali konkretnu saradnju i pomagali smo jedni drugima onoliko koliko smo mogli. Dijelili smo svoje iskustvo, brigu i njegu životinja. Jedini smo zoo-vrt u Bosni i Hercegovini koji ima status kandidata za stalno članstvo u EAZA-i ( Evropskoj asocijaciji za zoo-vrtove i akvarije) i svjesni smo koje bogatstvo građanima naše zemlje predstavlja postojanje zoo-vrta u gradu Sarajevo”, saopšteno je iz RZC “Pionirska dolina” i zoo-vrt Sarajevo.

Uz napomenu da “najmlađa populacija naprosto uživa i edukuje se posjetom zoo-vrtu”, iz ove ustanove ističu da “uspješno razmnožavanje rijetkim životinjskih vrsta u našim zoo-vrtovima govori o tome kako brinemo i na koji način njegujemo životinjske vrste koje su kod nas  zbrinute”.

Svi evropski gradovi imaju najmanje dva zoo-vrta (recimo Njemačka ima više od 80 zooloških vrtova), a mi u cijeloj BiH imamo samo jedan. Apelujemo ovim putem svima onima koji mogu nešto da učine kako bih spasili životinjske vrste od uginuća u prirodi (životinjske vrste koje su naviknute na život u zoo-vrtu i koje nisu sa ovog geografskog područja), da učine sve napore kako bi zadržali zoo-vrt Banjaluka i time obogatili društvenu zajednicu kojoj pripada evropski status”, navodi se u saopštenju, te podvlači:

Svojim iskustvom i znanjem spremni smo pomoći u velikoj mjeri i stojimo na raspolaganju”.

Ne dozvolite da naša djeca gledaju životinje na slikama, ne dozvolite da budući veterinari, biolozi, zoolozi ne znaju prepoznati ili izliječiti bolesne životinje.

Podsjećam da su osnovni postulati modernih zoo-vrtova: edukacija, zaštita ugroženih vrsta i rekreacija, a mislim da su to vrijednosti koje svi podržavamo.

Educirajmo našu djecu kako bi znali da vole, njeguju i da se brinu o  životinjima posjećujući ih u zoo-vrtovima. Tako to radi cijeli svijet pa što ne bi i mi mogli??”, ističe se u apelu koje je potpisao upravnik Pionirske doline.

Nezavisne/Informer.ba