Bebe Informer Zdravlje

Trudnoća u starijim godinama: Prednosti i mane

Slučaj italijanske plesačice Karmen Ruso koja je odlučila da rodi dijete sa 53 godine ponovno je podstakao raspravu o tome do koje godine bi žene trebale da rađaju.

Uvek sam željela da budem majka, ali naše dijete jednostavno nije htjelo da dođe prirodnim putem“, rekla je plesačica. Vještačka oplodnja joj je konačno pomogla da ostvari svoj san o majčinstvu.

To je Božji dar“, rekla je Ruso, koja je kao i njezin suprug, vrlo religiozna. Koristeći vještačku oplodnju u poznijim godinama, par se pridružio nizu poznatih koji su učinili isto.

Kraljevski koledž ginekologa u Velikoj Britaniji ipak savjetuje ženama da je najbolji, najsigurniji i najzdraviji period za rađanje dece od 20. do 35. godine života.

Poslije toga, upozoravaju britanski stručnjaci, rizik da će doći do komplikacija se sve više povećava, ne samo u pogledu spontanih pobačaja i povećane neplodnosti, već i komplikacija, deformacija i smrtnosti – i majki i dece. Zakone prirode, poručuju, treba poštovati.

Ali činjenica je i da živimo duže, jedemo zdravije i radimo duže, pa zašto ne bismo i rađali decu kasnije? Američki stručnjaci su ustanovili da se broj žena koje rađaju poslije 45. godine života u razdoblju od 1980. do 2004. udvostručio.

Ima i argumenata koji govore u prilog “starijim roditeljima”. Istraživanje Nacionalnog instituta za dječje zdravlje i ljudski razvoj u SAD-u pokazalo je da su stariji roditelji obično u boljoj finansijskoj situaciji, da imaju više strpljenja i vremena za djecu i da se manje drže tradicionalnih metoda odgoja.

Svjesni da su stariji, “planiraju unaprijed i pridaju veću važnost ishrani i vježbanju da bi osigurali najbolje moguće fizičko stanje i tako se brinuli za svoju djecu što je duže moguće”, navodi se.

Treba na umu imati još jedan aspekt: stariji očevi se ne kritikuju kao majke, iako se veliki broj argumenata koji govore protiv kasnog majčinstva može upotrijebiti i protiv kasnog očinstva.

Smedia/Informer.ba