BiH Informer Politika Vijesti

Zabrinutost visokog predstavnika zbog kršenja Ustavom utvrđenih procedura

Visoki predstavnik Valentin Incko je javno izrazio zabrinutost zbog određenih dešavanja u Federaciji BiH koja su protivna vladavini zakona, odnosno kojima se krše ustavom utvrđene procedure, izjavila je danas  za Srnu portparol OHR-a Ljiljana Radetić.

Radetićeva je na pitanje da li će se Incko aktivnije uključiti u rješavanje političke krize u FBiH istakla da je visoki predstavnik već izrazio svoje mišljenje – te povremeno svoju zabrinutost – o pitanjima koja su se otvorila u posljednjih nekoliko sedmica.

Ukoliko bude neophodno, nastaviće s tim kako bi obezbjedio puno poštivanje demokratskih procesa u zemlji. Naravno, postoje domaći mehanizmi, uključujući i sudove, koji imaju ustavna ovlaštenja da rješavaju sporove poput onih do kojih je nedavno došlo“, rekla je ona.

Radetićeva je napomenula da institucije moraju biti u potpunom skladu sa ustavom, zakonima i dogovorenim pravilnikom.

Pravosuđe mora pokazati da ima sposobnost da na pravičan i demokratski način rješava teška pitanja koja se nalaze pred njim“, dodala je ona.

Portparol OHR-a je ukazala da je BiH ta koja teži članstvu u EU i NATO-u te da iz tog razloga politički lideri i izabrani zvaničnici BiH moraju pokazati da mogu riješiti interna politička pitanja i iznaći rješenja u situacijama kao što je ova.

Naravno, visoki predstavnik je u potpunosti svjestan svojih obaveza u skladu sa Dejtonom i neće oklijevati da djeluje u slučaju ozbiljnih prijetnji provedbi Mirovnog sporazuma“, poručila je Radetićeva.

Srna/Informer.ba