Intervju Izdvojeno

Geoffrey Nice: Sada bi i Europa mogla odgovarati za Srebrenicu

Sir Geoffrey Nice, jedan od vodećih pravnika u Velikoj Britaniji, u javnosti je poznat po tome što je kao tužitelj na Haaškom sudu vodio postupak protiv bivšeg lidera Srbije Slobodana Miloševića.

Nice je pristao dati ekskluzivan intervju za Jutarnji list i komentarisati hapšenje Ratka Mladića, koji je optužen za najteže zločine na području bivše Jugoslavije. Nice govori o tome kako se treba spriječiti da se suđenje Mladiću pretvori u nešto slično što se događalo tokom suđenja Slobodanu Miloševiću ili sada Radovanu Karadžiću.

Koje je vaše mišljenje o trenutku hapšenja generala Ratka Mladića. Uhapšen je na dan kada je u Srbiju dolazila u posjet Catherine Ashton, visoka predstavnica EU, i u vrijeme kada Europska komisija radi nacrt mišljenja o tome treba li Srbiji dati status kandidata za EU. Mislite li da je slučajnost to što su ga uhapsili upravo sada?

– Teorije zavjere u većini su slučajeva nevjerodostojne. U ovom slučaju politička pogodnost hapšenja  mora se razumno povezati uz dugo razdoblje u kojem se činilo da je Srbija umiješana u skrivanje Mladića. Potpuni i tačni dokazi o načinu predaje Radovana Karadžića i Ratka Mladića izaći će na vidjelo jedino ako država Srbija procijeni da zbog vlastitih interesa treba iznijeti sve što zna, ili to učini pod pritiskom.

Moguće je da je Srbija bila spretna u manipuliranju događajima u njenom vlastitom interesu od prvog dana kada je Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu (ICTY) osnovan – ali to nije pitanje na koje ja mogu dati odgovoran i sveobuhvatan odgovor.

Mislite li da je hapšenje zaista dokaz volje Srbije da se suoči sa svojom prošlošću ili je rezultat međunarodnog pritiska?

– Kako nisam Srbin, to ne mogu ni znati. Nagađam da u Srbiji postoji malo iskrene želje da se Mladić izruči. Dakle, čini se da je pritisak međunarodne zajednice učinio svoje. Međutim, mora se imati na umu da se lojalnost prema ljudima, kakav je Mladić, može smanjiti ili nestati nakon što oni prestanu biti objekat odanosti i nakon što odu izvan svoje države (pretpostavimo da će se to dogoditi).

Do neke mjere mislim da se to dogodilo u slučaju Slobodana Miloševića. Kako bude prolazilo vrijeme od događaja – uzimajući u obzir veličinu zločina u Srebrenici i drugih zločina koji se stavljaju na teret Mladiću – u Srbiji bi mogli doći do zaključka da je i njima naškodio.

Pravila za Mladića

Bili ste često kritični prema Srbiji zato što se Mladić uspješno skrivao gotovo 16 godina. Je li to što je on uhapšen u Srbiji u kući, a ne na nekoj planini, od nekog značaja za vas?

– Ako su ga štitili ljudi koji su dio vlasti, Mladić je sigurno imao veći komfor nego u slučaju da se on sam skrivao i štitio ili da ga je štitila mala grupa muškaraca i žena, koja nema potporu države, a odana je njemu. Više od toga u ovom trenutku ne bih mogao reći.

Hoće li se tokom procesa protiv Mladića moći dokazati uloga Srbije u ratu u BiH uopšteno, a posebno u genocidu u Srebrenici?

– U ovom trenutku nisam detaljno upoznat s dokazima koji su na raspolaganju u predmetu protiv generala Ratka Mladića. Međutim, na Haaškom sudu već je bilo nekoliko slučajeva u vezi sa Srebrenicom. Ne samo da oni pružaju dokaze od ogromne važnosti koji se mogu ponovo upotrijebiti u ovom slučaju već Sud može te dokaze preuzeti kao takve, znači iz jednog sudskog vijeća koje je već sudilo za geneocid u Srebrenici, i uvažiti ih u procesu protiv Mladića. Bilo bi nerealno ne priznati da su dokazi u zločinima koji su počinjeni u Srebrenici ekstremno snažni; međutim bilo bi krivo iznijeti zaključak iz tih dokaza o Mladićevoj krivnji. Zadaća je dokazati ne samo događaje već i utvrditi Mladićevo stanje svijesti u vrijeme kada je davao zapovijedi koje je davao.

Koje bi “naučene lekcije” iz prijašnjih predmeta kao što su Milošević (umro bez presude), Karadžić i Šešelj, Tužiteljstvo trebalo primijeniti u suđenju Mladiću?

– Sud bi uopšte, ne samo Tužiteljstvo, trebao osigurati da se što je bolje moguće iskoriste proceduralne mjere koje mogu smanjiti trajanje suđenja (mnoge od takvih mjera bile su predložene u predmetu protiv Miloševića, ali su same neke primijenjene).

Ako i Ratko Mladić odluči predstavljati sam sebe, onda se moraju nametnuti striktna pravila kako bi se osiguralo da njegova odbrana više nalikuje odbrani profesionalnog advokata. Da se postavljaju relevantna pitanja, pozivaju relevantni svjedoci. Suci bi ga svakako trebali zaustaviti kada ne bi poštovao pravila Suda.

Od njega bi se trebalo zatražiti da radi na način da se svaki radni dan na Sudu u potpunosti iskoristi. Predstavljanje samog sebe ne bi se smjelo pretvoriti u to da optuženi namjerno odugovlači. Advokati ne bi nikada pokušavali tako nešto u takvim okolnostima, pa zašto bi se onda to dopustilo jednom optuženiku?

 

Informer.ba