Izdvojeno Kultura Udarno

Na repertoaru Kamernog teatra 55 predstave “Sumnja” i “Bolest porodice M”

Na repertoaru Kamernog teatra 55 u ponedjeljak je predstava J.P. Shanleya „Sumnja“, a u utorak predstava F. Paravidina „Bolest porodice M.“

Dramski tekst “Sumnja” američkog autora Johna Patricka Shanleya za koji je 2005. dobio nagrade Pulitzer i Tony (teatarski pandan Oscaru), iz različitih aspekata tretira sumnju kao pokretačku snagu i kao jedini mogući kreativni potencijal.

U produkciji Kamernog teatra 55 i Udruženja za podsticanje i istraživanje izvedbenih umjetnosti “Kontakt”, “Sumnja” je početkom 2012. premijerno izvedena na sceni Kamernog teatra 55, a rediteljica Selma Spahić je izuzetno zahtjevne uloge povjerila Tatjani Šojić, Erminu Bravi, Maji Izetbegović i Jeleni Kordić Kuret.

„Sumnja“u novembru putuje u Užice na 17. Jugoslovenski pozorišni festival, gdje učestvuje u zvaničnoj selekciji ovog značajnog međunorodnog festivala.

Predstava „Bolest porodice M.“ će gledaoce nasmijati, rastužiti i na kraju potaknuti na razmišljanje o porodici i odnosima unutar nje.

Prema opisu mladog uspješnog italijanskog pisca Fausta Paravidina, porodica M. živi u malom mjestu u Italiji, onom kroz koje je brzina kretanja ograničena na 50 km/h, iako je dio puta koji je presijeca potpuno prav.

Isuviše je lako identificirati se s porodicom M, s njihovim sitnim dnevnim prepirkama, besmislenim pitanjima i odgovorima, nedostatkom suštine u komunikaciji i s njihovim malim lažima.

Režiju potpisuje Selma Spahić, a uloge u ovoj priči o bolesti jedne porodice tumači odlična glumačka ekipa: Maja Izetbegović, Jelena Kordić, Boris Ler, Miodrag Trifunov, Senad Alihodžić i Muhamed Hadžović, najavljeno je iz Kamernog teatra 55.