Film Izdvojeno Kultura

Preko pedeset filmskih ostvarenja na Pravo ljudski film festivalu

“Pet slomljenih kamera” reditelja Emada Burnata i Guya Davidija naziv je filma rađenog u koprodukciji Palestine, Izraela i Francuske koji će 7. novembra u Sarajevu otvoriti ovogodišnje 7. izdanje Pravo ljudski Film festivala, čiji će program biti fokusiran na ljudska prava, posebno prava žena.

Uz više od 50 dokumentarnih ostvarenja, Festival će do 12. novembra ponuditi i brojne razgovore s autorima filmova, kao i izložbe. Ostvarenja će biti prikazana u šest selekcija – Re:versus, Kratki kung-fu, Arts&docs, takmičarski Extra muros, In the hub i Projekcting Austria.

Kreativna direktorica Festivala Kumjana Novakova istaknula je na današnjoj konferenciji za medije da je takmičarski program pokrenut prije tri godine sa željom da se afirmiraju mladi autori te će tu biti prikazana debitantska ostvarenja mladih reditelja koji pokušavaju dati svoj pečat u filmskoj umjetnosti.

Također, navela je da će program Re:versus ove godine ponuditi osam ostvarenja koja su obilježila dokumentarnu produkciju posljednju godinu dana, dok će Kratki kung-fu donijeti eksperimentalne radove, zamišljene kao propitivanje forme, a ne sadržaja.

Koordinatorica glavnog programa Andreja Dugandžić izdvojila je film “Prizivanja duhova” rediteljica Mandy Jacobson i Karmen Jelincić (SAD i Hrvatska) iz 1996. godine, koji će biti na programu 10. novembra. To je osobna priča dvije veoma hrabre žene koje su preživjele torture logora Omarska.

– Nakon izlaska iz logora počele su da svjedoče o tim događajima. Prikupljale su iskaze od drugih logoraša, a bile su i zaslužne za formiranje Međunarodnog tribunala. Film je i danas jako važan, jer je položaj žena žrtava nasilja izuzetno težak, istaknula je ona.

Također, jedna od izložbi je i “Antropologija tijela, Antropologija nasilja” autorica Jenny Holzer, Lane Čmajčanin i Sarah Vanagt koja će biti otvorena 8. novembra u Galeriji “Duplex”. Radovi ovog trojca govore o fizičkim i psihičkim dokazima nasilja.

I ove će godine biti održan i program Zoomiraj prava, koji uključuje projekcije 14 filmova mladih autora, kao i konkurs za najbolju Pravoljudski fotografiju.

Ulaz na sve projekcije u kinu Meeting point bit će besplatan.

Fena/Informer.ba