Automobilizam

SsangYong XIV-1

Korejski proizvođač automobila SsangYong za IAA autosalon u Frankfurtu pripremio je premijeru SUV-a koju je nazvao SsangYong XIV-1, javljaju hrvatski mediji.

To je interaktivni kompaktni SUV koji je za sada još uvijek konceptni automobil s mogućom serijskom proizvodnjom u bliskoj budućnosti. SsangYong XIV-1 dugačak je 4,14 metara, a cijeli krov mu je stakleni. Ima petora vrata, a na boku se vrata otvaraju nasuprotno, te krov nema srednjih B nosača. S obzirom kako su stražnji C nosači krova jako tanki, cijela studija slična je na automobil Range Rover Evoque.

Svako od četiri sjedala u vozilu može se okrenuti za čak 360 stupnjeva. Ovaj koncept je svoje ime ‘XIV-1‘ dobio iz opisa ‘eXciting user Interface Vehicle‘. Kompaktni SUV pokreće 1.6-litreni benzinski ili dizelski četverocilindrični motor koji dolazi u kombinaciji sa šeststupnjevanim automatskim mjenjačem. SsangYong nije specificirao podatke za motore, a isto tako nije još poznato kada bi SsangYong XIV-1 trebao krenuti u serijsku proizvodnju.

 

Avaz/Informer.ba