Nauka Techno

CERN: Pronađena ”Božja čestica”?

Naučnici koji rade na Velikom hadronskom kolajderu (Large Hadron Collider – LHC) su, prema zasad nepotvrđenim vijestima, uspjeli da pronađu tzv. ”Božju česticu”.

U internom izvještaju, koji je procurio u javnost, navodi se da je jedan od detektora kolajdera Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN), nedaleko od Ženeve, zabiljležio signale koji bi mogli da ukažu na Higsov bozon za kojim naučnici već dugo tragaju.

Jedan od glavnih naučnih ciljeva ovog eksperimenta je upravo dokazivanje postojanja Higsovog bozona, teoretske čestice za koju se vjeruje da je stvorila cjelokupni univerzum nakon Velikog praska.

Čestica predstavlja ključni dio Standardnog modela koji se koristi u fizici da bi se opisao način na koji se grade čestice i atomi. Fizičari vjeruju da pronalazak Higsovog bozona može da objasni zašto objekti imaju masu.

Glasine da su naučnici CERN-a pronašli dokaz o postojanju Higsovog bozona počele su da kruže nakon što je sadržaj jednog internog izvještaja postavljen na Internet, prenosi londonski Telegraph.

Naučnici su, međutim, odmah pozvali na oprez, jer dobijeni rezultati nisu valjano provjereni i mogli bi, kao mnogo puta do sada, da budu samo “lažna uzbuna”.

Prema izvještaju koji se pojavio na Internetu, u posljednjem eksperimentu u Velikom hardonskom kolajderu zabilježeni su signali koji su masom i ostalim karakteristikama jednaki predviđanjima Higsa.

Neki od aspekata signala, međutim, ne odgovaraju predviđanjima, pa je tako brzina njegovog stvaranja nekoliko puta veća od očekivane, što bi, s druge strane, moglo da znači da je pronađena čestica o kojoj čak ne postoje ni teorije.

James Gillies zvanični portparol CERN-a, potvrdio je autentičnost izvještaja koji je djelo četvoro naučnika koji rade na eksperimentu ATLAS Velikog hadronskog kolajdera.

On je, međutim, naveo da je to samo jedan od stotine izvještaja koji naučnici stalno dostavljaju i da je njegova provjera u početnoj fazi.

“Previše je rano reći da li tu uopšte ima nečeg. Na eksperimentu ATLAS radi 3.000 naučnika koji međusobno dijele analitički rad”, kazao je Gillies, navodeći da svaki izvještaj mora da prođe kroz nekoliko nivoa provjere prije objavljivanja kao zvaničnog rezultata cjelokupnog naučnog tima.

 

Informer.ba