Izdvojeno Nauka

Mjesec ipak krije vodu ispod površine

Dobre vjesti za sve naredne lunarne misije je ta da Mjesec ima oko 100 puta više vode nego što se prvobitno pretpostavljalo. Loše vjesti, međutim, jesu da je svaki od tih molekula vode zarobljen u sićušnim vulkanskim kristalima, pa najvjerovatnije ne bi bio od pretjerane koristi astronautima.

Naučnici su analizirali kamenje donijeto sa Meseca tokom mislije Apola 17, 1972. godine i pronašli nevjerovatnu sličnost u sadržaju vode između gornjih slojeva Zemlje i Mjeseca. Umesto nedostatka vode ispod ogoljene površine Mjeseca, ispostavilo se da ima podjednake količine kao i podzemne stene na Zemlji.

Otkriće sličnih količina vode zarobljenih unutar vulkanskih kristala, potkrepljuje teoriju da je Mjesec nastao kada se ogromni deo Zemlje odvojio od majke planete u kataklizmičkom događaju prije  oko 4 i po milijarde godina.

Ali prisustvo lunarne vode pokreće sumnju da je ovaj događaj poslijedica velikog sudara Zemlje sa drugom planetom veličine Marsa.

Uprkos zbunjujućim problemima koje je stvorilo ovo otkriće, istraživači su korak bliže razumevanju Zemljinog jedinog prirodnog satelita, koji je ujedno i najveći od svih u solarnom sistemu u odnosu na planetu oko koje kruži.

NASA naučnici su već dokazali da postoje velike količine zaleđene vode na dnu kratera oko lunarnih polova. Oni su pretpostavili da je voda tu dospjevala sa prolazećih kometa, ali najnovije studije objavljene u magazinu “Science” nagovještavaju da može poticati i od nekadašnjih vulkanskih erupcija lunarne magme koja je izbila na površinu.

Relativno veliki Mjesec u odnosu na Zemlju jeste faktor koji pretpostavlja sudar Zemlje sa nekom drugom planetom. Drugi dokaz koji ide u korist ovoj teoriji jeste nedostatak gvožđa, koji potiče od gvožđem osiromašenog omotača Zemlje.

Još jedna korisna činjenica jeste pronalazak izotopa kiseonika i na Mjesecu, kao i na Zemlji i to u sličnim proporcijama, a potpuno drugačijim od onih na Marsu ili meteoritima.

Međutim, ako je Mjesec zaista dio Zemlje, način na koji bi mogao biti stvoren, a da to nije neki veliki sudar, ostaje i dalje misterija.

 

B92/Informer.ba