Izdvojeno Lifestyle Showbiz

12 razloga da imate što više seksa

Saznajte zašto vas aktivan seksualni život čini zdravim i srećnim.

Smanjuje stres

Čeka vas bitna prezentacija na poslu? Neka seks bude obavezni dio pripreme. Studija je pokazala da osobe koje imaju redovne seklsualne odnose imaju niži krvni pritisak i nivo stresa.

Otklanja bol

Naredni put kada vas bude mučila glavobolja, nemojte da vam posluži kao izgovor za preskakanje seksa. Stimulacija vaginalnog zida i klitorisa može smanjiti vašu osjetljivost na bol čak za 50 odsto. Druge studije su dokazale da pomaže i kod migrene i bolova u leđima. Naime, uzbuđenje, naročito orgazam oslobađa hormon sreće oksitocin u dijelu mozga rezervisanom za bol.

Stvara osjećaj blaženstva

Možda zvuči čudno, ali sjemena tečnost može da bude prirodni antidepresiv. Žene koje češće imaju odnose bez kondoma imaju manje šanse da budu depresivne od onih koje povremeno ili uvijek koriste ovaj vid zaštite. Sperma sadrži brojne hormone koji utiču na raspoloženje, kao što su prostaglandin i oksitocin koje žene apsorbuju intravaginalno.

Poboljšava memoriju

Istraživanje Prinston univerziteta pokazalo je da su životinje koje su se parile najveći broj puta imale povećan broj neurona u hipokampusu, dijelu mozga    povezanom sa pamćenjem.

Dobra je prevencija za rak dojke

Žene koje imaju rijetko odnose ili ne upražnjavaju seks uopšte imaju 3 puta veće šanse za razvoj raka dojke, pokazalo je jedno francusko istraživanje. Takođe, druga studija je otkrila da su žene čiji partneri koriste kondom 5 puta izloženije riziku od raka dojke od onih koje imaju dodir sa sjemenom tečnošću.

Liječi insomniju

Jedna američka studija je otkrila da je 32 odsto od 1.866 žena koje su priznale da masturbiraju, reklo da to rade da bi lakše zaspale. Orgazam dovodi do rasta oksitocina i endorfina koji djeluju kao sedativi.

Održava vitku liniju

Seks umjesto izgladnjivanja? Žene koje imaju redovan seks rjeđe pate od viška kilograma. Visok nivo masti u organizmu povezan je sa manjom aktivnošću dopamina i tendencijom ka prejedanju. Takođe, seksom se sagorijeva ogromna količina kalorija.

Štiti od prehlade

Studenti koji su imali seks jednom ili 2 puta nedjeljno imali su 30 odsto viši nivo imunoglobulina A, antitela koje podstiče imunitet.

Sprečava valunge

Menopauza nije izgovor da zaključate svoj libido. Žene koje imaju redovan seks imaju i mnogo rjeđe nalete valunga od onih koje apstiniraju. Tajna je najvjerovatnije u stimulaciji hormona.

Održava odnose prijatnim

Žene nakon menopauze koje su nastavile da budu seksualno aktivne imale su manje problema sa vaginalnom atrofijom i suvoćom. Uzbuđenje podstiče dotok krvi, što vaginalno tkivo održava elastičnim.

Podmlađuje

Seks sprečava pojavu stresa i poboljšava san, pa samim tim čovjek izgleda svježe, odmorno i mladoliko.

Čuva zdravlje vašeg partnera

Redovni odnosi kod muškaraca smanjuju rizik za rak prostate i srčanih oboljenja za skoro 50 odsto. Oni koji imaju orgazam najmanje 2 puta nedjeljno mogu da se nadaju i mnogo dužem životu od ostalih.

 

B92/Informer.ba