Film Showbiz

Bata Živojinović o opsadi Sarajeva: ”Bio sam okružen Srbima koji su bolesno verovali u to šta rade”

Velimir – Bata Živojinović dao je intervju za HRT. Nakon dvadeset godina šutnje, glumac je u razgovoru s Robertom Zuberom govorio o kinematografiji čija je velika zvijezda bio, ali i u ulasku u politiku, podršci prema Miloševićevom režimu, opsadi Sarajeva te prijateljstvu i pomirenju s Borisom Dvornikom.

Pričali su i o Hajrudinu Krvavcu, režiseru kojem Živojinović duguje kultni status u našoj regiji. Intervju se odradio povodom zagrebačke premijere dokumentarnog filma “Cinema Komunisto”, beogradske režiserke Mile Turajlić.

“Nemam dovoljno lepih reči o njoj”, izjavio je Bata o suradnji s mladom režiserkom. “Bilo je drugačije od realnosti, bilo je i drugih autentičnih filmova iz vremena partizana. Mene su neki zvali, a i danas me zovu partizanskim glumcem. Imate jednog Hajrudina Krvavca, koji je snimio četiri filma, koja su najprodavanija u svetu“, izjavio je Živojinović o nekadašnjoj kinematografiji.

“Imam sve zabeleženo, zapisano i vizuelno, ali o tome mogu samo da poželim da se danas tako nešto događa. O tim temama ne bih uopšte želeo da razgovaram jer sam ja možda najveći nostalgičar. Meni je nestao deo mog bića našim razilaženjem i ne samo sa Hrvatskom, nego uopšte sa svim ljudima koji su živeli na ovim prostorima, kao da sam osakaćen”, rekao je glumac o raspadu Jugoslavije.

Bati je žao što se sve lijepo više ne događa, misleći pritom na silnu popularnost koju je imao na prostoru bivše Jugoslavije. Upitan misli li da je neko vrijeme u Hrvatskoj bio “persona non grata” zbog svog ulaska u politiku, Živojinović odgovara: “Šta mi se čini? Šta da mi se čini? Kad sam ušao u taj svet, nisam razmišljao o zemljama, Hrvatskoj, Crnoj Gori ili Bosni“, rekao je i nadodao da politika nije preuzela kontrolu nad njegovim životom.

O opsadi Sarajeva

Upitan o svom boravku na Palama tokom opsade Sarajeva Bata Živojinović priznaje da je gledao ljude koji su gađali grad. Na pitanje kako se tada osjećao ”Valter” i da li je mogao više učiniti za Sarajevo svojim javnim ugledom dižući jasno svoj glas, on kaže:

“Ne, nisam nikada bio na tom nivou da bi se bavio tim krupnim tragedijama, nisam bio na funkcijama. To su mogli reći Karadžić, Mladić i ostali njihovi vrhunski stručnjaci s kojima sam se družio sedam meseci na Palama, ali ja nisam imao oružje. Nisam bio nikakav vojni savetnik, niti stručnjak. Ja sam bio okružen Srbima koji su bolesno verovali u to šta rade. Drugi su išli na pečenje vola gore, ja nisam”, komentarisao je Bata o opsadi Sarajeva i svom ulasku u politiku.

“Ne, nisam pogledao otvoreno pismo Borisa Dvornika na HRT-u koje mi je uputio”, rekao je Bata i nastavio ono što tvrdi već godina, da se on i Boris Dvornik, nekada nerazdvojni prijatelji i kolege, nikada nisu posvađali.

“Boris i ja se nikada nismo posvađali; glavna tema je bila da se nas dvoje pomirimo da bi se, simbolično i pomalo prepotentno, tada pomirili i naši narodi“, rekao je.

Objasnio je i zašto nije došao na sprovod velikog prijatelja, koji je umro 2008. godine.

Godinama nakon završetka rata, Bata je objasnio da na sprovod nije došao jer su Srbima bušili automobilske gume u Hrvatskoj, prenosi Index.hr.

“Neko je negde bušio gume u Hrvatskoj, sa beogradskim i srpskim registracijama. Oprostite, ali mnogi ne znaju da sam ja duboko povređen što su nekome bušili gume ili bacali automobile izvan ceste. To se dešava sada kad nije rat”, rekao je Bata.

Nakon priloga, HRT se ogradio od riječi legendarnog glumca riječima kako ne dijeli njegova mišljenja.

 

Informer.ba