Muzika Showbiz

Enes Begović: Nikad nisam bio zvijezda

Enes Begović ovog ljeta krenuo je sa promocijom novog albuma “Lijepa je”, kojim ujedno obilježava 25 godina djelovanja na estradi. Nove pjesme snimao je u tri studija, a najveće iznenađenje za ljubitelje Begovićeve interpretacije svakako je duet “Dva jarana” sa rok zvijezdom Mladenom Vojičićem Tifom.

Nakon promocije novog materijala u BiH, Begović će u novembru održati veliki solistički koncert u Sarajevu.

Popularni izvođač narodne muzike poznat je po hitovima kao što su “Bosanac”, “Siroče”, “Ne daju mi da te volim”, “Noćna ptica”, “Od života uzmi sve”, “Sve može čovjek živ”, “Oči boje badema”…

NN: Nedavno ste objavili novi album. Jeste li zadovoljni njegovom promocijom?

BEGOVIĆ: Prezadovoljan. Ovaj nastup je jedan od promotivnih nastupa novog albuma. Mislim da smo napravili jedan pravi album, ali ja bih prepustio publici da ona odluči o tome da li je dobar ili nije.

NN: Ovaj album je za Vas poseban jer njim obilježavate 25 godina rada na estradi?

BEGOVIĆ: Tačno, i ovo bi trebalo da bude i nekakva kruna dosadašnjeg bavljena ovim poslom. Ne nikako kraj, nego, eto, samo nekakav vrhunac. Nakon promocije ovog materijala po Bosni i Hercegovini, desiće se i solistički koncert u “Skenderiji” 18 ili 19. novembra.

Nakon promocije materijala po BiH, desiće se i solistički koncert u “Skenderiji” 18. ili 19. novembra.

NN: Kako ste se odlučili da sa Mladenom Vojičićem Tifom snimite duet “Dva jarana”, koji je potpuno u rokerskom fazonu?

BEGOVIĆ: Nije to moj prvi duet sa nekim ko pjeva zabavnu muziku. Sa Alenom Islamovićem sam pjevao pjesmu “Nesrećo moja”, a evo, sad smo Tifa i ja konačno dobili jednu pjesmu, jer smo prijatelji privatno, i onda smo obojica tražili pjesmu. Dobili smo dobru pjesmu od Amira Jesenkovića “Dva jarana”, snimili smo je i to je to.

NN: Više puta ste ponijeli titulu pjevača godine u Bosni i Hercegovini, a tome je prethodilo i proglašenje za najveći talenat narodne muzike na prostorima bivše Jugoslavije. Šta biste, poslije ovih priznanja, još poželjeli u svojoj karijeri?

BEGOVIĆ: Ja sam pjevač koji se toliko dugo bavi muzikom, a nikad nisam bio zvijezda i mislim da zvijezde postoje samo na nebu. Mi smo samo normalni ljudi koji se, eto, jako uspješno bave tim poslom. Zadovoljan sam svim onim što sam napravio. Nemam nekakvih posebnih želja ni nečega što nisam ostvario. Ja sam po određenju skroman i sve što sam napravio, zadovoljan sam tim.

Muzički gen

NN: Da li je neko od Vaših potomaka naslijedio Vaš muzički gen?

BEGOVIĆ: Osjećaj za muziku imaju sin i kćerka, ali, eto, niko se nije usudio, uslovno rečeno, da se bavi ovim poslom, što ja ne bih ni želio, da budem iskren, s obzirom na to da je ovo posao koji je jako naporan i sa puno odricanja, pogotovo u ova vremena koja su jako turbulentna. Dakle, sad se ne zna zaista ništa jer onog trenutka kad sam i sam vidio da se sve manje i manje cijeni kvalitet, mislim da je i muzika došla pomalo u pitanje.

Počeci

Enes Begović je još kao tinejdžer 1978. prošao na audiciji za vokalnog solistu, što dalje usmjerava tok njegovog profesionalnog opredjeljenja. Profesionalno je počeo da se bavi muzikom tek 1985. godine, kada je objavio i svoj prvi singl “Siroče”, koji je najavio njegov vrtoglavi uspjeh. Uslijedio je i album “Bosanac”, koji ga je proslavio i koji je prodat u pola miliona primjeraka. Do sada je snimio 14 studijskih albuma i nekoliko kompilacija, a svojevremeno je proglašen i za najveći talenat narodne muzike na prostorima bivše Jugoslavije.

 

Nezavisne/Informer.ba