Kultura Showbiz

Exit 2013. će se definitivo održati

Uprkos brojnim problemima, naredno izadnje Exit festivala biće održano na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i trajaće dan duže nego ranijih godina, od 10. do 14. jula 2013. godine.

Slike sa Exita su bile prve pozitivne slike iz Srbije. U tom trenutku, prve slike poslije izbjegličkih kolona, bile su sa Exita. Ta promjena imidža je jedan od razloga zašto je Exit bitan. Drugi razlog je ekonomski doprinos. Sva istraživanja pokazuju da je doprinos Exita zajednici preko 15 miliona godišnje, što je za sve ove godine više od 100 miliona eura, a procjene su da će narednih godina ta cifra biti veća. Treći razlog je kulturološke prirode. Kako je bio važan na početku, mislimo da njegova uloga dobija još više na značaju”, objasnio je jedan od osnivača festivala Ivan Milivojev na konferenciji za medije održanoj u Domu omladine Beograda.

Organizatori najavljuju da je njihov cilj da kroz naredne godine festival prekrije cijeli grad, ali i cijelo ljeto, donoseći pravu festivalsku, karnevalsku atmosferu.

Exit festival je u prethodnih dvanaest godina prešao dug put. Od nultog Exita u 100 revolucionarnih dana na novosadskoj plaži do jednog od najvećih svjetskih i evropskih muzičkih festivala i najznačajnijih srpskih brendova“, navodi Dušan Kovačević, strateški direktor i jedan od osnivača festivala.

U ovom trenutku nemoguće je da festival funkcioniše čisto komercijalno. Za razliku od mnogih drugih projekata, Exit donosi mnogo. Očigledno je da ovaj festival predstavlja jednu od boljih investicija koju Srbija ima“, tvrdi Milivojev objašnjavajući da su ulaznice za slične festivale u Evropi značajno skuplje, a podrška sponzora u Srbiji značajno manja.

Uprkos brojnih glasinama i ranijim izjavama organizatori, naredni festival ipak će biti održan ali sa značajnim koncepcijskim unapređenjima.

Najveća promjena u konceptu festivala bio je na prelazu iz 2000. u 2001. godinu, kada smo prešli na tvrđavu. To je za sve nas ali i za publiku bio veliki događaj. Tada je festival trajao devet dana. Velika izmjena bila je skraćivanje dana pogotovo 2003. kada je skraćen na četiri dana”,  kazao je Miloš Ignjatović.

Slijedeća najveća promjena, upravo naredne godine, vezana je za dodatni, nulti dan festivala,” dodao je Ignjatović objašnjavajući da je cilj festivala da se vrati u grad i prevaziđe granice tvrđave.

Želimo da otvorimo pitanje kako taj festival treba da izgleda. On je godinama od dobro čuvane tajne i lokalne priče postao velika internacionalna priča. Želimo da zadržimo tu internacionalnu komponentu, ali uz balans sa lokalnom zajednicom“, izjavio je on.

Namjera organizatora je da festival bude postavljen kao “open source” platforma za sve kreativne inicijative u zemlji i inostranstvu, a sve u cilju njihovog integrisanja u dalji rast i razvoj osnovne ideje i filozofije Exit festivala, navodi se u saopštenju organizatora.

Nezavisne/Informer.ba