Foto Izdvojeno Lifestyle Showbiz

FOTO: Okačite slike na zid poput profesionalca

Užitak izlaganja umjetničkog djela može se brzo pretvoriti u stresan posao ukoliko ne znate gdje i kako da ga postavite. Uz pomoć savjeta Dejvida Kasela, osnivača “Ajlevela”, izbjeći ćete sve greške i svoj dom oplemeniti umjetninama.

Uprkos ustaljenom vjerovanju, eksere ne treba ukucavati čekićem, već umjesto njih iskoristite kukice za kačenje slika. Iako tako ne djeluju, veoma su sigurne. “Sve je zasnovano na smicanju težine. Kukica se zakači za zid pod određenim uglom, kao mačkina kandža. U pitanju je sasvim različita fizička postavka”, kaže Kasel.

Kupite kukicu koja će iznijeti težinu slike. Postoje tri vrste kukica – za kačenje lakših, srednjih i težih stvari. Da bi ste osigurali djelo, ali i ga održali u pravom položaju, koristite dvije kukice. Ukoliko je to moguće, postavite polukružne kukice na poleđini rama kako bi učvrstili …. “Na taj način ćete izbjeći efekat klatna”, kaže Kasel.

Prije nego što okačite umjetničko delo, odredite najprije gdje će biti postavljeno. Pozovite prijatelja da vam pridržava sliku dok ne odredite njen tačan položaj. “Tek tada možete da vidite kako će djelo izgledati na zidu. Istovremeno, imaćete i osjećaj za proporcionalnost i boje, na osnovu čega ćete procjeniti kako se uklapa u odnosu na druge elemente u sobi”, objašnjava Kasel.

Kada kačite jednu sliku na zid, njen centar treba da bude oko metar i po od poda. Kada, pak, kačite par djela, jedno iznad drugog, gledajte ih kao cjelinu, bez obzira da li su iste ili različite veličine. Da biste ih pravilno postavili, pronađite tačku koja je podjednako udaljena od njihove gornje, odnosno donje strane. Ta tačka, takođe, treba da bude na visini od metar i po od poda.

Razmak između slika velikih dimenzija okačenih na jednom zidu treba da bude pet centimetara. “Ukoliko su u pitanju male, porodične fotografije, razmak između njih treba da bude upola manji”, kaže Kasel. Ova pravila se primenjuju bez obzira da li slike kačite iznad ili jednu pored druge.

Kada postavljate više djela na zid, ne morate da ih ređate po koordinatama. “U poslijednje vrijeme popularne su tzv. salonske instalacije, odnosno spoj različitih slika ili ramova”, ističe Kasel i dodaje da te instalacije često zauzimaju čitav zid. “Ne postoji ni pravi ni pogrešan način kako da rasporedite slike. Odredite centar i ređajte ih oko nega – proporcionalno ili na osnovu toga da li tetka Rouz treba da stoji pored čika Džima”, objašnjava on.

Kasel, ipak, smatra da je najvažnije da vam bude zabavno dok kačite umjetnička djela na zid, kao i da ne brinete previše o perfekciji. “Ne mijenjate strukturu zidova, niti će se vaša kuća srušiti ako slike nisu okačene pravilno. Ako ste ih okačili, a želite da im promjenite položaj, lako ćete riješiti i taj problem”, kaže on.

Kasel, naime, predlaže da s vremena na vrijeme promjenite položaje slika na zidu. “Većina ljudi voli da razmješta slike po stanu, baš kao i namještaj, kao bi osvježili prostor u kojem žive”, zaključio je on.

 

KucaStil/Informer.ba