Kultura Showbiz

Izložba oldtimera na Trgu slobode u Tuzli

U organizaciji Auto moto kluba, na Trgu slobode u Tuzli danas je održan auto show na kojem je najveće interesovanje izazvalo petnaestak oldtimera iz BiH i okruženja.

Tuzlaci svih doba sa zanimanjem i nostalgijom razgledali su dotjeranog „fiću”, čuvene citroenove „ajkule“ i „spačeke“, „princa“ u produkciji NSU Pretisa iz 1970. godine, „tristača“ jarkih boja, džipa „defendera“ u maskirnom dizajnu, i mnoge druge.

Bilo je i automobila za djecu, od plastičnih koji su odmah stavljeni u promet uz dječju graju, do „kartinga“ koji su postavljeni samo za gledanje.

Stari Tuzlak, Otto Novak, za koga u AMK Tuzla tvrde da zna sve o automobilima starije i novije generacije, bez sustezanja je odgovarao na pitanja posjetilaca.

– Moj otac Adolf bio je automehaničar, a ljubav prema tom zanatu i automobilima prenio je na mene. Automobili su cijeli moj život, a roditelji su mi rekli da je „auto“ prva riječ koju sam izgovorio po rođenju. Vozio sam najmanje pedesetak automobila različitih proizvođača, tipova i klasa, a raritetni je bio jedan „shevrolet“ iz 1949. godine, čiji je vlasnik bio poznati tuzlanski trgovac Jovo Četković“, ispričao je Feni umirovljenik Otto Novak.

Ipak, najveće zanimanje ljubitelja oldtimera izazivao je automobil „graft&stift“, kakvim su se juna 1914. godine u Sarajevu vozili austro-ugarski prestolonasljednik i nadvojvoda Franz Ferdinand i njegova supruga Sofija, kada je izvršen atentat.

– Ovo je, u stvari, replika tog automobila, proizvedenog 1910. godine. Napravio sam ga u povodu 100-godišnjice Sarajevskog atentata. Ima ručnu kočnicu sa strane i u voznom je stanju, kaže vlasnik prelijepog automobila Edo Kapetanović iz Tuzle.

– Prijatelje, djecu i žene koji su izrazili želju, uglancanim automobilom vozio je Trgom slobode.
“Nije za prodaju, mada moram reći da se još niko nije javio s cijenom koja bi mi slomila srce, pa da ga prodam, kazao je Kapetanović.