Kultura Showbiz

Izložbom fotografija ‘Žene s prve linije’ ukazano na značaj borkinja u ratu

Sarajevski ratni teatar ugostio je večeras izložbu fotografija nazvanu "Žene s prve linije" autora Pierra Adriena Brazinnia, a donosi portrete žena koje su tokom rata u Bosni i Hercegovini aktivno učestvovale u odbrani države kroz borbu i rad u Armiji Republike BiH.

Sarajevski ratni teatar ugostio je večeras izložbu fotografija nazvanu “Žene s prve linije” autora Pierra Adriena Brazinnia, a donosi portrete žena koje su tokom rata u Bosni i Hercegovini aktivno učestvovale u odbrani države kroz borbu i rad u Armiji Republike BiH.

Podaci u arhivu Armije RBiH govore da je u proteklom ratu 5.360 žena učestvovalo u odbrambenim dejstvima, zbog čega se autor i odlučio da im na ovaj način oda priznanje.

Brazinni je večeras kazao da žene, koje su bile u ratu, izvan granica BiH ljudi vide kao žrtve te je on želio ispričati i onu stranu koja govori o gordosti i hrabrosti žena u ratu, a sve to jer su mnoge od ovih žena nakon rata postepeno zaboravljene i odbačene.

– Iskreno vjerujem da društvo može napredovati kroz diskusiju i razgovor o svim temama. Zato sam želio ponuditi drugačiji pogled na ženu u ratu što može biti podloga za drugačiju sliku o ženi. Važno mi je da ispričam priču o njima i budem na neki način dio nje – istaknuo je.

Upoznajući ljude u BiH mnogi su mu rekli da je zemlje preživjela rat zahvaljujući ženama, ali njima se ne pripisuje da su bile borkinje, što je za ovog autora bilo problematično jer su mnoge od njih bile istinske borkinje i herione na prvoj liniji.

Birajući one koje će biti dio ove izložbe, naglasio je da nije želio u okviru izložbe predstavljati žene koje su bile medicinske sestre ili one koje su radile administrativne poslove nego je isključivo birao one koje su se borile na prvim linijama.

Izložba je bila postavljena u Parizu i Lilleu, ali je Brazinniju bilo jako važno da izložbu pokaže u Sarajevu. Istaknuo je da će izložba biti uskoro ponovo postavljena u Parizu, dodajući da bi je želio postaviti i u Goraždu jer neke od heroina su iz tog grada.

Ova izložba zvanično je otvorena u okviru programa 21. Modula memorije, a umjetnički direktor Modul memorije Nihad Kreševljaković kazao je da je bilo važno govoriti o ženama borcima jer je uloga žene u periodu opsade vanredno značajna.

– Željeli smo da ove godine žene budu ili autorice ili da se programi bave temom žene. Večerašnja izložba govori o ovom fenomenu kojim se malo bavimo u našem društvu jer je broj žena koje su učestvovale u ratu veliki. Zbog poštovanja prema tom njihovom djelovanju smatrali smo da bi bila čast organizirati ovakvu izložbu – zaključio je.

Posjetitelji će moći pogledati ovu jedinstvenu izložbu do četvrtka, 28. aprila, a ulaz je besplatan.