Film Izdvojeno Showbiz

Kan: Zlatna palma za “Drvo života”

Film „Drvo života” (The Tree of Life) osvojio je „zlatnu palmu” 64. Kanskog festivala dok je njegov najveći konkurent, Pedro Almodovar opet ostao praznih rukava.

U filmu američkog reditelja Terensa Malika igraju Bred PitŠon Pen i Džesika Čestejn.

U trci za Zlatnu palmu bilo je 20 ostvarenja a Malikov film, koji je žanrovski svrstan u dramu sa elementimafantazije, bio je od starta festovala proglašavan za najvećeg favorita.

Malik je u 35-godišnjoj karijeri snimio sam pet filmova, uključujući ostvarenja “Dani raja”, “Tanka crvena linija” i “Novi svijet”. Terens Malik i Šon Pen sarađivali su na filmu “Tanka crvena linija”, koji je Maliku doneo nominacije za Oskara za režiju i adaptirani scenario.

Američki reditelj nedavno je dovršio snimanje romantične drame sa Benom AflekomRejčel Makadams koja još nema naziv.

Ipak, nagrada za najboljeg reditelja otišla je u ruke Danca Nikolasa Vindinga Rafna koji se u Kanu predstavio filmom “Drive”.

Kirsten Danst je proglašena za najbolju glumicu za ulogu depresivne žene u filmu “Melanholija” (Melancholia), kontroverznog danskog reditelja, 55-godišnjeg Larsa fon Trira, koji je podigao veliku prašinu na ovogodišnjem festivalu posle izjave da je nacista i Hitlerov simpatizer. Fon Trir je to rekao u šali, ali organizatori su ga protjerali sa festivala.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Francuz Žan Dižarden za ulogu glumca nijemih filmova u ostvarenju “The Artist” Mišela Hazanavisijusa

Braća Darden i turski reditelj Nuri Bilge Džejlan ravnopravno su podelili Gran pri, drugu po važnosti nagradu kanskog festivala, za filmove “Dječak sa biciklom” i “Bilo jednom u Anatoliji”.

Predsednik žirija Robert De Niro saopštio je pobjednika treće nagrade festivala, nagrada žirija, koja je pripala sumornoj drami “Policija” francuske rediteljke i glumice Majven.

Nagrada za najbolji scenario pripala je filmu “Fusnota” (Footnote) Izraelca Džozefa Sedara, koji nije bio prisutan na ceremoniji uručivanja nagrada.

 

 

RSE/Informer.ba