Izdvojeno Muzika Showbiz

Kemal Monteno: Granice mi nista ne znače

Sarajevski kantautor Kemal Monteno rekao je sinoć u Vranju da je svaki grad bivše Jugoslavije njegov grad jer su tamo njegovi prijatelji i njegova publika.

”Ja sam svoju karijeru gradio u Jugoslaviji u kojoj sada postoje neke granice. One su za mene formalnost, one meni ništa ne znače, jer su svuda u gradovima bivše Jugoslavije moji prijatelji i moja publika”, rekao je Monteno.

Prije koncerta na kulturnoj manifestaciji ”Stari dani” u Vranju on je rekao da zbog toga istim žarom pjeva gdje god da dođe: u Beogradu, njegovom Sarajevu, Vranju ili bilo kom drugom gradu.

Svoj fenomen na estradi Kemal Monteno je objasnio spletom srećnih okolnosti, a najprije činjenicama što je iz mješovitog braka i što je rođen i odrastao u Sarajevu.

”Riječi moje pjesme ‘Doli Bel’ najbolje odslikavaju moje odrastanje u Sarajevu. U njoj se kaže da ‘nismo imali ništa, ali smo imali sve’, a sada imamo sve, ali nemamo ništa”, rekao je kantautor.

Naravno da je u ćaskanju sa novinarima na red došla i tema o njegovoj pjesmi koja mu je zaštitni znak.

”Pjesma ‘Jedne noći u decembru’ ima posebno mjesto u mom životu. Napisao sam je 1969. godine, kada sam bio u vojsci, a Branka iz te pjesme sada je moja supruga”, objasnio je on.

Popularni pjevač se tokom jednočasovnog razgovora sa novinarima dotakao i pitanja njegovog nasljednika u žanru koji je osvojio hiljade poklonika muzike.

”U današnjoj estradnoj hiperprodukciji mladi Dušan Svilar gradi jednu ozbiljnu i temeljitu karijeru, sličnu mojoj. On uživa u onome što radi. Zato mi je naša zajednička pjesma jako draga, a on mi je, kao što pjesma kaže, drag kao da mi je sin”, rekao je Kemal Monteno.

 

Agencije/Informer.ba