Kultura Top

Dva filma bit će premijerno prikazana u okviru program ‘Suočavanje s prošlošću’ SFF-a

Program “Suočavanje s prošlošću” 29. Sarajevo Film Festivala predstavit će autore koji su se proslavili filmovima o stvarnim događajima, te nove autore koji preispituju položaj pojedinaca čije su živote obilježile trauma iz nedavne prošlosti.

Ovaj program predstavlja dodatnu platformu za svjedočenja i priče koje mogu poslužiti kao baza za razvijanje filmskih scenarija, projekata i filmova. Cilj programa je pokretanje dijaloga u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije te suočavanje s problemima nastalim kao rezultat ratova u regiji.

U okviru programa “Suočavanje s prošlošću” (Dealing with the Past), pokrenut je Sajam istinitih priča (True Stories Market), koji služi za prezentaciju priča i prikupljenih materijala (ličnih svjedočanstava).

Dva filma u ovogodišnjem programu, “Mamula All Inclusive” Aleksandra Reljića i “Ratni suveniri” Georga Zellera, imat će svjetsku premijeru na 29. Sarajevo Film Festivalu, a oba su bazirana na pričama koje su bile predstavljene u okviru prethodnih izdanja True Stories Marketa.

Program “Suočavanje s prošlošću” ugostit će i 20 mladih iz regije zapadnog Balkana u okviru sekcije “U očima mladih”, koja obuhvata seriju panel-diskusija, zatvorenih razgovora i debata o mirovnom aktivizmu i praksama pomirenja.

Taj dio programa organiziran je u saradnji sa Friedrich Ebert Stiftungom, Građanskim forumom za mirovnu službu – ForumZFD i PRO-budućnost projektom Američke agencije za međunarodni razvoj.

Program “Suočavanje s prošlošću” realizira se uz podršku Fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), saopćeno je iz Press službe Sarajevo Film Festivala.