Kultura Najava Top

Koncert ‘Bitka za Neretvu’ u subotu u Jablanici

Udruženje građana “Za Doljanku” Jablanica organizira rock koncert u povodu obilježavanja 80. godišnjice “Bitke za ranjenike na Neretvi”.

“Bitka za Neretvu” naziv je koncerta, a cilj je informirati širu javnost o velikom, raznolikom i nedovoljno istraženom biodiverzitetu rijeke Neretve u njenom gornjem toku.

Iz spomenutog udruženja podsjećaju kako je prošlogodišnji “Tjedan znanosti na Neretvi” u organizaciji Centra za životnu sredinu s partnerima Riverwatch i EuroNatur polučilo nevjerojatnije rezultate te je u samo sedam dana otkriveno osam novih vrsta za znanost od kojih je dosad jedna potvrđena dok se za ostale čeka službena potvrda znanstvene zajednice.

Otkrivene su 24 nove vrste za Bosnu i Hercegovinu, preko 1300 vrsta identificirano je na ovom području dok su se 2 vrste pojavile nakon više od 100 godina.

Udružuje upozorava kako je ovo područje ugroženo od izgradnje hidroenergetskih objekata koji će, ukoliko se implementiraju, uništiti ili u najboljem slučaju, smanjiti broj vrsta koje tu obitavaju.

“Koncertom “Bitka za Neretvu” i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje želimo odati počast palim borcima NOB-a te da ova borba još traje i da fašizam još uvijek nije pobijeđen”, dodaju iz navedenog udruženja.

Koncert su podržale organizacije: Fondacija Atelje za društvene promjene, Centar za životnu sredinu, EkoGrad, USR “Glavatica” Jablanica, a podržan je i od međunarodne kampanje “Save the Blue Heart of Europe”.

Održavanje koncerta planirano je za 6. maj s početkom u 19 sati (plato Muzeja) u Jablanici.