Kultura Top

Lagumdžija dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na 20. Marakeš međunarodnom film festivalu

Asja Zara Lagumdžija dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu na 20. Marakeš međunarodnom film festivalu.

Nakon devet dana predstava i debata, žiri kojim je predsjedavala američka glumica i dobitnica Oskara, Jessica Chastain, objavio je dobitnike ovogodišnjeg festivala, nakon pregledanih 14 filmova u zvaničnom takmicarskom programu.

Lagumdzija je nagrađena za ulogu u filmu “Ekskurzija” rediteljke Une Gunjak.

Pored Chastain, članovi žirija su bili osam svjetski priznatih filmskih umjetnika, glumca, glumica, rediteljki i reditelja (SAD, Australije, Francuske, Svedske, Velike Britanije, Irana, Egipta, Maroka) sa pet kontinenata.

Za najbolji film je proglašen “The Mother of All Lies”, nagradu žirija su podijelili “Hounds” i “Buy Buy Tiberius”, najbolja rediteljka je Ramata-Toualaye Sy za film “Banel & Adama”, te za najbolju mušku ulogu Nehir Tuna, za ulogu u filmu “Dormitory”.

Nagrađeni filmovi su iz svojih zemalja kandidovani za Oskar nagradu među najboljim međunarodnim filmovima.

Ovogodisnji festival je dodijelio posebne nagrade danskom glumcu Madsu Mikkelsenu i marokanskom reditelju Faouzi Bensaidi. Među učesnicima festivala ove godine su bili svjetski poznati dobitnik Oskara američki reditelj Martin Scorsese i glumac Willem Dafoe. 

Na festivalu je prikazano 75 filmova iz 36 zemalja koje je pratilo 518 novinara i snimatelja iz 163 akreditovana medija sa šest kontinenata.